Σεξ

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

hpv
Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων είναι αρκετά συχνός και μολύνει το 50% όσων έχουν σεξουαλικές επαφές, χωρίς να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και η λοίμωξη υποχωρεί μόνη της. Μερικοί τύποι όμως HPV  μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, της μήτρας ή ακόμη και του πρωκτού.


Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV. Από αυτούς οι 40 περίπου μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και προσβάλλουν τις γεννητικές και πρωκτικές περιοχές. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής μέσω των σωματικών υγρών. Έτσι λοιπόν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε προστασία 100% και με τη χρήση προφυλακτικού, για αυτό καλό θα ήταν το ζευγάρι να κάνει το κατάλληλο τεστ ανίχνευσης του ιού.
Υπάρχουν οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV, αλλά και χαμηλού κινδύνου. Δεν προκαλούν όλοι οι τύποι σοβαρά προβλήματα. Οι υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τους τύπους 16 και 18 που είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου. Άλλοι υψηλού κινδύνου τύποι είναι οι 31, 35, 39, 45, 51, 52 και 58.
Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συνηθισμένοι. Τα συμπτώματα είναι εμφανή αφού, πάνω στο δέρμα εμφανίζονται τα κονδυλώματα, με τη μορφή κουνουπιδιού. Αυτά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετό καιρό μετά από μία σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις.
Πόση κοινή όμως είναι η λοίμωξη HPV;  Μόλις 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα τρία τέταρτα αυτών ηλικίας 15-49 ετών. Ενώ πολλοί νομίζουν ότι τα κονδυλώματα είναι ιός που προσβάλλει μόνο τους εφήβους ή τους νέους, κάνουν μεγάλο λάθος, αφού ο συγκεκριμένος ιός, δεν κοιτά χρόνια.
Κάποιες φορές δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα μίας μόλυνσης HPV, και ο οργανισμός αποβάλλει μόνος του τη μόλυνση αυτή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν έχουν κονδυλώματα ή πότε τα απέκτησαν. Στην πραγματικότητα, έρευνες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι το 90% των γυναικών που μολύνονται με τον ιό, δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι μέσα σε δύο χρόνια. Όταν όμως μία μόλυνση HPV υψηλού κινδύνου επιμένει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τράχηλο.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αποφύγετε 100% τον ιό είναι να απέχετε από τις σεξουαλικές επαφές. Και επειδή αυτό δεν είναι εφικτό καλό θα ήταν να έχετε μόνιμο σύντροφο και μην κάνετε εναλλαγές συχνά. Μία μακροχρόνια σχέση μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης HPV, χωρίς βέβαια αυτό να είναι και απαραίτητο. Για αυτό η χρήση προφυλακτικού σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία.
Το Παπ τεστ είναι απαραίτητο να γίνεται στις γυναίκες δύο φορές το χρόνο. Επειδή όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να μην δείξει τον ιό, καλό θα ήταν οι γυναίκες να υποβάλλονται και σε μία άλλη εξέταση, την κολποσκόπηση.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση