Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

κηπος

Πριν ξεκινήσετε τις κηπουρικές σας εργασίες αυτό το σαββατοκύριακο, θα ήταν καλό να ξέρετε ότι κάνετε κάτι περισσότερο από το να ομορφαίνετε την γειτονιά.

Στην πραγματικότητα βοηθάτε τον εαυτό σας να γίνει πιο υγιής και ευτυχισμένος. Αν ασχολείστε με τον κήπο σας εποχικά, σίγουρα θα μπορείτε να μιλήσετε για την γαλήνη που βρίσκετε σε έναν κήπο. Η κηπευτική θεραπεία- αναπτυσσόμενος πλέον κλάδος- είναι εδώ για να μας πείσει ότι η δύναμη της φύσης είναι κάτι παραπάνω από αστικός μύθος.

Οι θεραπευτές αυτού του κλάδου, με γνώσεις ψυχολογίας, οικολογίας και βοτανικής, χρησιμοποιούν την κηπευτική σαν ένα μέσο βοήθειας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά και  οι καρδιακές παθήσεις και η ανάρρωση μετά το χειρουργείο.

 Η κηπευτική θεραπεία ενεργοποιεί την σκέψη, γυμνάζει το σώμα και μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους σε σχέση με το περιβάλλον. Ασθενείς που έχουν λάβει αυτή τη μορφή θεραπείας εκφράζουν μια εκ νέου επιθυμία για τη ζωή, μειωμένο  άγχος και βελτιωμένη αυτό- εκτίμηση. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο στρες θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη βελτίωση αν περάσουν χρόνο σε έναν ¨θεραπευτικό κήπο¨ συγκριτικά με αυτούς που θα λάβουν την παραδοσιακή  θεραπεία.

Η κηπουρική εκτός του ότι συμβάλει στην κατανάλωση θερμίδων, συμβάλει στον οπτικό-κινητικό συντονισμό, στις πολύπλοκες κινητικές δεξιότητες αλλά και στον καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτα.

Οδηγίες για να φτιάξετε τον δικό σας θεραπευτικό κήπο:

 - Συμπεριλάβετε λαχανικά και φρούτα. Η ικανότητα του να καλλιεργεί κανείς κάτι βρώσιμο ενισχύει το αίσθημα την αυτάρκειας.

- Φυτέψτε βότανα που προσφέρουν ευεξία και χαρίζουν άρωμα στο περιβάλλον σας.

- Επιλέξτε φυτά που μπορούν να αποξηραθούν και να φυλαχτούν σε φακελάκια. Η μετέπειτα χρήση τους θα σας ενθουσιάσει.

-Δεσμευτείτε ότι θα περνάτε καθημερινά κάποια λεπτά στον κήπο σας. Ακόμα και σε μικρές δόσεις, ο καθαρός αέρας, η βιταμίνη D και η ήπια άσκηση θα σας κάνει καλό.

Επιμέλεια: Μαρία Καραμέτου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση