panic

Γράφει: Άννα Πετράκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακής θεραπεύτριας, μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (www.annapetraki.gr)

Ο πανικός οφείλει το όνομα του στον αρχαίο θεό τον Πάνα, ο οποίος σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους και τα ζώα εξαιτίας της απροσδόκητης εμφάνισής του.


Οι λεγόμενες κρίσεις πανικού εκδηλώνονται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, και φτάνουν σε μια κορύφωση μέσα σε 10 λεπτά περίπου. Η διάρκεια των κρίσεων πανικού μπορεί να είναι από μισή μέχρι και μια ώρα. Συνήθως, το άτομο δεν γνωρίζει ότι η κρίση πανικού είναι μια σωματική εκδήλωση υπερβολικού άγχους, ούτε και γιατί συμβαίνει αφού δεν υπάρχει κάποια πραγματική απειλή.

Οι κρίσεις πανικού δημιουργούν αίσθημα αδυναμίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας αφού εισβάλλουν απρόσκλητες, αιφνιδίως και χωρίς καν προειδοποίηση! Προκαλούν μεγαλύτερο πανικό στην ζωή του ανθρώπου που “επισκέπτονται” αφού οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο την ώρα που συμβαίνουν αλλά  συνεχίζονται να βιώνονται και μετα την έλευσή τους! Oι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ζωή τους, την δουλειά τους ή την καθημερινότητά τους. Συχνά αναφέρονται επιμονες σκέψεις, από τους ανθρώπους που το πρόβλημα των πανικών τους  ταλαιπωρεί, ότι θα ξανασυμβούν, σκέψεις ότι είναι μη φυσιολογικοί, φόβοι ότι κάτι δεν πάει καλα με τους ϊδιους και ότι θα έχει συνέπειες στον φιλικό, κοινωνικό περίγυρο ή ακόμα στις σχέσεις ή και στον γάμο και την οικογένειά τους

Οι συνέπειες των πανικών είναι μεγάλες στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή του ανθρώπου. Απελπισία, απογοήτεση, έντονο αίσθημα αδυναμίας, κόπωση, στενοχώρια είναι συχνά συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με κρίσεις πανικού!

Η επικέντρωση στις φορές που παρόλες τις δυσκολίες οι άνθρωποι επιβάλλονται πάνω στις κρίσεις πανικού και έτσι δεν έχουν τόσο έντονες συνέπειες, η ανακάλυψη των τρόπων που έχει ο καθένας για να τις αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο , εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης με αναπνοές, ασκήσεις κτλ είναι τρόποι που μπορέι κάποιος να πάρει βοήθεια για να τις αντιμετωπίσει με τη βοήθεια πάντα του ειδικού. Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις του και τις δυνατότητες που έχει για να τις αντιμετωπίσει τότε νιώθει πιο δυνατός και αποδυναμώνει την ισχύ τους και τις αρνητικές επιρροές που μπορεί να έχουν. Επίσης χρήσιμο μπορεί να είναι  να καταλάβει τις θετικές επιρροές που έχουν στην ζωή του και να τις ενσωματώσει στην επίγνωση  της χρησιμότητας των κρισεων πανικού.

Θεραπεία

Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού συνήθως είναι πολύ οργανωμένα, τους αρέσει η τάξη και το πρόγραμμα και επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο στα πράγματα και στις σχέσεις τους. Λειτουργούν περισσότερο εγκεφαλικά παρά συναισθηματικά. Συνήθως κάποια τραυματική εμπειρία τους ακολουθεί η οποία δεν επεξεργάστηκε συναισθηματικά έτσι ώστε επέφερε ένα συναισθηματικό κλείσιμο ή ακόμα και πάγωμα των συναισθημάτων τους… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν συναισθήματα αλλά επιλέγουν να τα λογικοποιούν αντί να τα βιώνουν γιατί δεν ξέρουν πως αλλιώς να τα διαχειριστούν..

Η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται άμεσα  για να μπορέσει το άτομο να εξέλθει από το φαύλο κύκλο του πανικού και τον φόβο του φόβου. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματικά και άμεσα θα αντιμετωπίσει τις κρίσεις  ενεργοποιώντας το δυναμικό του…

Τότε θα καταλάβει ότι επεισόδια έρχονται για να το αφυπνίσουν και να του υπενθυμίσουν ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία του και να έρθει πιο κοντά στα συναισθήματα του, στα πιστεύω του, τις αξίες του, τις δεξιότητες και ικανότητες καθώς και τις θετικές πλευρές και δυνάμεις που διαθέτει.

 

Βιωματική Ομιλία με την Άννα Πετράκη ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014 19:30-21:30μμ
www.annapetraki.gr

Κρίσεις πανικού:Από τον Πανικό στο δρόμο της Ηρεμίας...
Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται στην ζωή του κάθε ανθρώπου γιατι κάτι σημαντικό θέλουν να του "πουν" αλλά δεν έχουν τον τρόπο...Αρχικά προκαλούν φόβο, αμηχανία, υπερένταση, απόγνωση..Ελάτε να διερευνήσουμε τι μας λένε, τα κόλπα τους, τις τεχνικές τους, πότε ειναι πιο αδύναμες και πότε εμείς πιο αποφασισμένοι να τις καταπολεμήουμε αλλα και με ποιους τρόπους τις αντιμετωπίζουμε χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε....Και άλλα πολλά που θα ανακαλύψουμε παρέα..
Μια διερεύνηση στο πρόβλημα των κρίσεων πανικού,

Το βιωματικό σεμινάριο θα χωριστεί σε δυο συναντήσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές πτυχές τους και να εντοπίσουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης τους... Στη βιωματική Ομιλία αυτή θα γίνουν βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση-συνέντευξη για όποιον θέλει σε σχέση με το πρόβλημα...
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014 19:30-21:30μμ
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 19:30-21:30μμ

Κοστος 15 ευρώ η συνάντηση
Ομάδα έως 10 άτομα
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6972084359 ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, περιορισμένος αριθμός θέσεων

Τοπος συνάντησης: Λεωφ.Δημοκρατίας 23 Νέο Ψυχικό ( κοντά στάση φάρος Ψυχικού και σταση μετρό Εθνική Άμυνα)

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links