Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

chronic stress dementia

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο στρες και άγχος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ακόμα και άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό “American Journal of Geriatric Psychiatry”.

Το άγχος, το στρες και ο φόβος είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού και δεν χρειάζεται να προκαλούν ανησυχία αν εμφανίζονται περιστασιακά και όταν το απαιτούν οι περιστάσεις π.χ ένα διαγώνισμα, μια συνέντευξη για δουλειά.

Αντιθέτως, όταν αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις λάβουν ένα πιο μόνιμο και χρόνιο χαρακτήρα, μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές μας συνήθειες και την υγεία μας, όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Rotman στον Καναδά.

Το χρόνιο στρες είναι μια παθολογική κατάσταση που προκαλείται από εκτεταμένη δραστηριοποίηση της φυσιολογικής οξείας ανταπόκρισης στο στρες, που μπορεί να φέρει χάος στο ανοσοποιητικό, μεταβολικό και καρδιαγγειακό σύστημα και να οδηγήσει σε εκφύλιση του ιππόκαμπου – που είναι απαραίτητος για τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα προσανατολισμού.

Όπως τονίζει μια εκ των ερευνητών, η Δρ. Linda Mah, «το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες συνδέονται με τη δομική εκφύλιση και βλάβη στη λειτουργία του ιππόκαμπου, που μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και η άνοια».

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση