Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

depressed girl

Αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης και των αρνητικών συναισθημάτων των Ελλήνων κατέγραψε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ το 1/3 των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να παραμελείται η υγεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 25% του πληθυσμού δεν λαμβάνει τη θεραπεία του ή δεν κάνει τις ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις.

Οι ίδιοι οι Έλληνες μάλιστα βαθμολογούν, κατά μέσο όρο, με 74% την κατάσταση της υγείας τους όταν το 100 αναλογεί στην άριστη υγεία με τα χειρότερα ποσοστά υγείας να καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω δυσχερούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Πάντως η έρευνα εντοπίζει και θετικά χαρακτηριστικά συμπεριφορών εν καιρώ οικονομικής κρίσης, όπως μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή κόκκινου κρέατος, μια τάση που επιβεβαιώνεται από μελέτες των τελευταίων 13 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 42% των ατόμων που απάντησαν στη έρευνα έχει διαγνωσθεί με χρόνιο νόσημα, οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες, 2 στους 3 ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ 1 στους 5 ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παράμενε καπνιστής –με την αναλογία αυτή να είναι 1 στους 3 για τους ασθενείς με χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Θύμα της οικονομικής κρίσης και η υγεία των Ελλήνων. Τί δείχνει για πρόσβαση στο ΕΣΥ και πρόληψη νέα Πανελλαδική έρευνα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση