Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

goths depression

Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες που ακολουθούν τη «μαύρη» υποκολτούρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό ψυχιατρικής Lancet Psychiatry.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναλύοντας στοιχεία από 4.000 εφήβους, 15 - 18 ετών, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που σε ηλικία 15 ετών είχαν υιοθετήσει γκοθικ στυλ (μαύρα ρούχα, έντονο μαύρο μέικ-απ, goth μουσική κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. Είχαν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν περιστατικό αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι επιστήμονες, «όσο περισσότερο γκόθικ ένιωθε και συμπεριφερόταν ανάλογα ο έφηβος, τόσο αυξανόταν ο σχετικός κίνδυνος».

«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η κουλτούρα « γκοθ» συνήθως προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα» τονίζει η ερευνήτρια Ρεβέκα Πίρσον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Αντιθέτως, η μελέτη επισημαίνει πως λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού έχουν οι νέοι που τους αρέσει ο αθλητισμός, γεγονός που αποδεικνύει ότι η άσκηση λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση