Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

generosity

Η οικονομική κρίση μας έχει κάνει περισσότερο ατομικιστές και εγωκεντρικούς. Και ως ένα βαθμό είναι κατανοητό, όταν το εισόδημα έχει συρρικνωθεί και οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται, να περισσεύει όλο και λιγότερο χρόνος και χρήμα για άλλους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχουμε αμέτρητα χρήματα και πλούτη για να καταφέρουμε να είμαστε γενναιόδωροι προς τους άλλους. Μια απλά κίνηση φιλανθρωπίας ή εθελοντισμού μπορεί όχι μόνο να καθησυχάσει την συνείδησή μας, αλλά μπορεί να κάνει καλό και στην γενικότερη υγεία μας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού TIME.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η βοήθεια σε φίλους και συγγενείς είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της καρδιαγγειακής σας υγείας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο International Journal of Psychophysiology διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που προσέφεραν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε άτομα του περιβάλλοντός τους είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους ήταν πιο αδιάφοροι.

Μειώνει το στρες

Πρόσφατη μελέτη από το Queensland University of Technology διαπίστωσε ότι η τσιγκουνιά ανεβάζει τα επίπεδα του στρες. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 156 εθελοντές να παίξουν ένα παιχνίδι στρατηγικής και διαπραγμάτευσης και να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν και θα κατανείμουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Με την βοήθεια ηλεκτρικών οθονών που έδειχναν τον καρδιακό ρυθμό, διαπίστωσαν πως τα άτομα που δώριζαν ή προσέφεραν ένα χαμηλό τμήμα του συνολικού ποσού εμφάνιζαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η γενναιοδωρία προς τους άλλους μπορεί να σας προσθέσει χρόνια ζωής. Άνθρωποι που δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε όσους το έχουν ανάγκη φαίνεται να προστατεύονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Ενισχύει τη διάθεση

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη του να δίνει κανείς χρήματα είναι εξίσου σημαντικά με το παίρνει. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποκάλυψε πως η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την απόλαυση ενεργοποιείται όταν δωρίζουμε σε κάποιον χρήματα.  

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση