Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

women work depressiomn

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση εξουσίας (επαγγελματικά) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα.  

Αντιθέτως, η έρευνα προσθέτει πως στους άνδρες, το επαγγελματικά κύρος, που εκφράζεται με τη δυνατότητα πρόσληψης και απόλυσης ανθρώπων περιορίζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior, όπως αναφέρει το BBC, εξέτασε 2.800 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν πήραν συνέντευξη από 1.300 άνδρες και 1.500 γυναίκες πτυχιούχους του Wisconsin το διάστημα 1993 και το 2004, όταν ήταν σε ηλικία περίπου 54 και 64 ετών.

Ευελιξία για τους άνδρες

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τις εργασιακές τους αρμοδιότητες και τους παρότρυναν να μιλήσουν για τα συναισθήματα που τους προκαλεί, κατά πόσο συχνά δηλαδή εκφράζουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως θλίψη ή έντονο αίσθημα αποτυχίας.  

Όταν η εργασία περιλαμβάνεται αρμοδιότητες όπως προσλήψεις, απολύσεις και αμοιβές, οι γυναίκες είχαν 9% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων ενώ το ποσοστό αυτό μειωνόταν κατά 10% στους άνδρες με τα ίδια καθήκοντα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ελέγχονται επίσης και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάθλιψη, όπως οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, το ευέλικτο ωράριο κ.α.

 «Οι γυναίκες αυτές έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερο εισόδημα, αναγνωρισμένο επαγγελματικό κύρος σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την ψυχική τους υγεία», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tetyana Pudrovska.

Που οφείλεται;

Όπως τονίζει η Δρ. Ruth Sealy από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, οι γυναίκες έχουν «αυτόπαγιδευτεί» στην ιδέα ενός καλού ηγέτη. «Όταν οι γυναίκες υιοθετούν παραδοσιακά ανδρικές συμπεριφορές επικρίνονται ως μη-θηλυκές».

«Επειδή θεωρούμε ότι ο άνδρας έχει ηγετικές ικανότητες εκ φύσεως, οι γυναίκες συχνά χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο και πιο σκληρά για να φτάσουν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις και ακόμα και όταν τα καταφέρουν συνεχώς βρίσκονται υπό αμφισβήτηση», προσθέτει η Δρ. Sealy.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση