Ψυχική Υγεία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

sunny day  frozen lake by deviantmbl-d3g563u

Αν και οι ηλιόλουστες μέρες είναι στενά συνδεδεμένες με την καλή διάθεση, νέα αυστριακή έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, παρουσιάζοντας μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης στο φως του ήλιου και των τάσεων αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν 69.462 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στην Αυστρία μεταξύ 1970 και 2010, διαπιστώνοντας πως οι περισσότερες αυτοκτονίες συνέβησαν τις ηλιόλουστες μέρες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν η αυτοκτονία είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο και είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς μόνο έναν παράγοντα κινδύνου.

«Όταν ένα άτομο με κατάθλιψη κάνει φωτοθεραπεία, πρώτα δραστηριοποιείται στην καθημερινότητά του και μετά παρατηρείται βελτίωση στη διάθεσή του. Έτσι, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης σε συνδυασμό με την καταθλιπτική διάθεση αυξάνουν τον κίνδυνο να οδηγηθεί το άτομο αυτό στην αυτοκτονία», εξηγεί ο Δρ Matthäus Willeit, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης.

Παράλληλα, η έκθεση στο φως του ήλιου επηρεάζει τη λειτουργία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει τη διάθεση και την την παρορμητικότητα. Όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο φως, τόσο λιγότερο επιδρά η σεροτονίνη στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται πιο παρορμητικό και να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εξηγεί ο Willeit. 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση