Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

RRVRJ6I.jpg

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται οι αναφορές για τον ρόλο των φαρμακείων στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και εξηγεί:

Τη στιγμή που το ευρωπαϊκό φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψής αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα τόσο της πρόληψης όσο και της συνεισφοράς του στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωσή του στα πλαίσια μίας κοινωνικής πολιτικής με σημείο αναφοράς τον ασθενή και τις ανάγκες του, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Σαράντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά, απορρίπτοντας την φιλοσοφία των περικοπών των δαπανών, καθιστούν το νέο ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απαραίτητο.
Η ενσωμάτωση των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι το 90% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων γίνονται στα Φαρμακεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι ασθενείς θα μετέβαιναν στις δομές υγείας δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία τους και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους.

Οι νοσηλευτές
Για "συντεχνίες", που υπονομεύουν την Επιστημονικότητα του Επαγγελματία Νοσηλευτή/τριας, Μαίας/Μαιευτή, Επισκέπτη Υγείας στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στους Πολίτες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠαΣΟΝοΠ.
Στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η Ομάδα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, με κριτήρια τις ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Ανάλογα συστήματα ΠΦΥ λειτουργούν και στο εξωτερικό.
"Η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, πυροδότησε αντιδράσεις από Ιατρικούς συλλόγους εις βάρος των Επαγγελματιών του Νοσηλευτικού Κλάδου με επιχειρήματα που δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, υποτιμώντας και προσβάλλοντας το Επαγγελματικό μας Κύρος αφενός και αφετέρου επιχειρώντας να προκαλέσουν το Κοινό αίσθημα ότι ανάλογες επαγγελματικές αρμοδιότητες είναι επισφαλείς", υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΠαΣΟΝοΠ.
Η Πα.Σ.Ο.Νο.Π επισημαίνει ότι και στις χώρες του εξωτερικού, ο Νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο, και είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή Υπηρεσιών Υγείας να «επιβάλλεται» ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της Ιατρικής Κοινότητας.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση