Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • Προστασία των παιδιών από τον ήλιο
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • science labs
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Ο ΔΙΚΤΑΜΟΣ''
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
 • ALI STUNT Pancreatic Cancer Action
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ''
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΚΑΠΑΡΗ''
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

papataxiarxis.jan78.jpg
Η κάλυψη των ανασφάλιστων κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κάλυψε το κόστος μέσω clawback και rebate, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος και πρόεδρος της AMCHAM Pharma Committee, κατά την ομιλία του στο συνέδριο THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE: «Health on a wire:  Balancing priorities».

Όπως εξήγησε, οι επιστροφές με τις οποίες επιβαρύνονται οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα,  σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συμμετοχή τους στη πραγματική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να ανέλθει από 8,6% το 2012 σε 27,5% το 2016.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων βαίνει επίσης αυξανόμενο, με αποτέλεσμα  από το Μάρτιο του 2016, οπότε και ίσχυσε η σχετική απόφαση (Ν. 4368/2016 και την ΚΥΑ οικ.25132/4-4-2016), μέχρι τον Οκτώβριο, να ανέλθει σε 7.472 εκατ. ευρώ το μήνα.

«Οι δαπάνες αυτές δεν είχαν προβλεφθεί από την Πολιτεία με δεδομένο και το μνημόνιο και η βιομηχανία φαρμάκου κάλυψε το κόστος, μέσω clawback, rebate και νοσοκομειακού clawback», σημείωσε κ. Παπαταξιάρχης και συμπλήρωσε: «Η δε φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόλις το 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για το 15% που μας αναλογεί και για το υπόλοιπο 85%. Στις συνθήκες της κρίσης διατηρήσαμε το επίπεδο αμοιβών και απασχόλησης του κλάδου, ενώ σύμφωνα με διεθνή δεδομένα οι εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν 80% περισσότερη "αξία" στην κοινωνία και την οικονομία σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους».

Ο κ. Παπαταξιάρχης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του τόνισε την ανάγκη για αναθεώρηση των προϋπολογισμών φαρμάκων με σωστό καθορισμό των budget υγείας, για εφαμογή των διαρθρωτιών μέτρων, όπως μητρώα ασθενών, εφαρμογή συστήματος ΗΤΑ, έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης αλλά και μία ακόμη προϋπόθεση που είναι η κανονικότητα στις πληρωμές των χρεών στους παρόχους υγείας.

«Πρέπει να βασιζόμαστε στα γεγονότα, να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να λάβουμε αποφάσεις και να περάσουμε στις αναγκαίες δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας» σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Janssen,  τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να οδηγούν από την  πρόσβαση στην οικονομική προσιτότητα. Όπως ανέφερε, το ποσοστό επί του ΑΕΠ που ξοδεύουμε για την υγεία έχει πέσει κάτω από τα διεθνή επίπεδα, δαπανώντας σήμερα περί τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Στην ποσόστωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτυπώνεται ότι 2,5 δις πληρώνει το κράτος, 1 δις οι ασθενείς και 1 δις η φαρμακοβιομηχανία. «Αυτό που ορίζουμε ως δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικές και όχι δημόσιες δαπάνες. Ο Έλληνας πολίτης σε εποχή κρίσης ενδέχεται να δανειστεί για να επισκεφθεί έναν γιατρό», σημείωσε ο κ. Παπαταξιάρχης, συμπληρώνοντας ότι «όσοι επιδιώκουν να βρουν λύση μόνο μέσω του δρόμου της τιμολόγησης, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο πρόβλημα. Το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και εξ αυτής της θέσης του πρέπει να κρίνεται».

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

variosox