Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

vrantzae65.jpg
Ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να καταφύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, του νομού Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα, με την συνυπογραφή 25 ακόμη βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος, ζητώντας την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση στις απαιτούμενες θεραπείες.  

Όπως αναφέρουν τα υπογόνιμα ζευγάρια αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στις απαιτούμενες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μιας και η χρηματική αποζημίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΕΟΠΥΥ), περνά μέσα από ένα κυκεώνα προβληματικών και χρονοβόρων διαδικασιών εγκρίσεων.

Συγκεκριμένα:

•    Τα διαθέσιμα ραντεβού των Επιτροπών μπορεί να ξεπεράσουν σε αναμονή τους 6 μήνες  καθιστώντας την πρόσβαση στη θεραπεία πρακτικά αδύνατη
•    Πρόσφατος περιορισμός των ραντεβού σε 25 ανά συνεδρίαση, έχοντας ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της αναμονής για έγκριση
•    Συνεχείς αλλαγές στα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στις διαδικασίες έγκρισης που μεγαλώνουν την ήδη υπάρχουσα καθυστέρηση, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες (π.χ. τη μη αναγνώριση σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται από κλινικούς εμβρυολόγους)

«Τα ανωτέρω, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου στο φλέγων θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι, ο χρόνος ΔΕΝ είναι σύμμαχος στην επιτυχημένη έκβαση της προσπάθειας για τεχνητή τεκνοποίηση», αναφέρει το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ.
«Εμείς, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε  δίπλα σε όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια με συνέχεια και συνέπεια, για την πραγματοποίηση του δικού τους ονείρου.
Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία, την υπεύθυνη απάντηση του Υπουργού Υγείας και των υπευθύνων, στην επερώτηση της κας Π. Βράντζα και των υπολοίπων 25 βουλευτών, σχετικά με την αναθεώρηση και βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΟΠΥΥ» συμπληρώνει.

* Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω ΕΟΠΥΥ ως προς την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή»

Δυστυχώς, ιδίως κατά τα τελευταία έτη της επιβολής των μνημονιακών βαρών στην Χώρα μας, το φλέγον ζήτημα της υπογεννητικότητας φαίνεται να επιδεινώνεται δραματκά και, μάλιστα, με αλματώδεις ρυθμούς. Ενδεικτικά, από το 2011 μέχρι και το 2015 ο πληθυσμός της χώρας, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 90.000 άτομα. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την υπογονιμότητα αποτελεί συνταγή καταστροφής, δεδομένου ότι ο πληθυσμός μας γηράσκει διαρκώς χωρίς να ανανεώνεται.

Προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος, δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά Κράτη παγκοσμίως έχουν συμπεριλάβει στις αντίστοιχες δράσεις τους και την απρόσκοπη πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (χαρακτηριστικά, στο Ισραήλ επιδοτείται πλήρως το κόστος της εξωσωματικής μέχρι την απόκτηση δύο παιδιών).

Σημειωτέον ότι στην Χώρα μας, σύμφωνα με εκπονηθείσα προσφάτως σχετική μελέτη κόστους-οφέλους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υπολογίσθηκε ότι το καθαρό όφελος για την εθνική οικονομία θα ήταν 60.435 Ευρώ ανά γέννηση από εξωσωματική γονιμοποίηση. Εφόσον, δε, το κράτος επιδοτούσε την εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση) σε όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας και θεωρώντας ότι η κάθε προσπάθεια έχει μέσο ποσοστό επιτυχίας περίπου 25%, θα επιτυγχανόταν αύξηση των γεννήσεων κατά 4.500 και μακροπρόθεσμα έσοδα της τάξεως των 270 εκατ. Ευρώ ετησίως.

Αντιθέτως, οι κύκλοι εξωσωματικής στην Ελλάδα εκτιμώνται σε μόλις 800 ανά 1 εκ. πληθυσμού, όταν, την ίδια στιγμή, ο ευρωπαικός μέσος όρος είναι 1.500 ανά 1 εκ. πληθυσμού. Εξάλλου, η φαρμακευτική δαπάνη της εξωσωματικής αποτελεί, περίπου, ποσοστό μόλις 0,2% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Πέραν των ανωτέρω, στο πλαίσιο πρόσφατων αποφάσεων του Προέδρου του ως άνω Εθνικού Οργανισμού αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο ΕΟΠΥΥ: (α) αυστηροποίησε υπερβολικά τις ήδη πολύπλοκες και αρκούντως γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώπιον των επιτροπών του ΕΟΠΠΥ, (β) προσέθεσε το στοιχείο της απόλυτης διακριτικής ευχέρειας των επιτροπών ως προς την αναζήτηση τυχόν επιπλέον -πέραν των ήδη εξαντλητικώς προβλεπομένων- δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους, ενώ (γ) έπαυσε να αναγνωρίζει τα σπερμοδιαγράμματα που διενεργούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους⁄υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας.

Με αφορμή τις πρόσφατες αυτές αποφάσεις του ΕΟΠΠΥ, αλλά και τον έντονο προβληματισμό που έχει εκφραστεί συγκροτημένα τόσο από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όσο και από την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων, τιθένται πλέον σοβαρά ζητήματα αναφορικά: (α) με τη δυσλειτουργία των Επιτροπών ως προς τη χορήγηση φαρμάκων μέσω ΕΟΠΥΥ, ιδίως σε ανύπαντρες γυναίκες, (β) με την μη αναγνώριση των σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους⁄υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας και (γ) με τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο από τις επιτροπές εξωσωματικής, που έχουν ως αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με το “πλαφόν” των 25 ραντεβού ανά συνεδρίαση) την αναμονή των υπογόνιμων ζευγαριών πέραν του εξαμήνου, καθιστώντας, έτσι, την πρόσβαση στη θεραπεία πρακτικώς αδύνατη.

Επειδή η ανάσχεση της υπογεννητικότητας, συνδέεται τόσο με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, όσο και με την ανάταξη της πάσχουσας εθνικής οικονομίας μας.

Επειδή, στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να είναι ουσιαστικός αρωγός των υπόγονιμων ζευγαριών ή/και ανύπαντρων μητέρων.

Eπειδή, προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, να ελαχιστοποιηθεί η συναφής γραφειοκρατία, και να δοθεί πλήρης πρόσβαση στην αναγκαία σχετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:


1.    Υπάρχει, από πλευράς Υπουργείου, η πρόθεση για την εν γένει αναθεώρηση των σχετικών διαδικασιών μέσω ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την απλοποίησή τους;

2.    Ειδικότερα, προτίθεται, και με ποιόν τρόπο, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, σχετικά: (α) με τη δυσλειτουργία των Επιτροπών του ΕΟΠΠΥ ως προς τη χορήγηση φαρμάκων, ιδίως σε ανύπαντρες γυναίκες, (β) με την μη αναγνώριση των σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους⁄υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας και (γ) με τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο από τις επιτροπές εξωσωματικής, που έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή των υπογόνιμων ζευγαριών πέραν του εξαμήνου, καθιστώντας, έτσι, την πρόσβαση στη θεραπεία πρακτικώς αδύνατη;

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Σχόλια  

ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
0 #1 ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ 04-04-2017 09:03
Ως προεδρος της επιτροπης Αθηνων, η οποια εξεταζει τουλαχιστον το 1/2 του αριθμου των ζευγαριων που απευθυνονται στις επιτροπες IVF πανελλαδικα θα ηθελα να σας αναφερω οτι η αναμονη για τα ραντεβου δεν ξεπερνα τις (5) πεντε μερες κ η επανεξεταση λιγοτερο ...Θα παρακαλουσα βουλευτες κ σωματεια να ενημερωνονται πρωτα
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση