Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Ο ΔΙΚΤΑΜΟΣ''
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ''
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ''Η ΚΑΠΑΡΗ''
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

markouele24.jpg
Σε διάψευση των ισχυρισμών για την κατάργηση της αμοιβής των ειδικευόμενων γιατρών αλλά και για την προσπάθεια χειραγώγησης του αριθμού τους προχώρησε το Σάββατο, 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητής Κώστας Μάρκου.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι απόλυτα ψευδή τα αναγραφέντα περί προσπάθειας χειραγώγησης ( από ποιόν ;) του αριθμού των νέων ειδικών (αν είναι δυνατόν να συνωμοτήσουν για κάτι τέτοιο 504 επιστήμονες (36 ειδικότητες Χ 14 μέλη η κάθε μια). Εξίσου ψευδέστατα είναι και τα αναγραφέντα περί άμισθων ειδικευομένων. Πρώτα από όλα το ΚΕΣΥ δεν έχει καμιά σχέση με τις εργασιακές σχέσεις κανενός θεράποντα της υγείας. Είναι επιστημονικό, συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Απλά το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας  θέλουν να σταματήσει η αντίληψη που θεωρεί τους νέους γιατρούς περισσότερο σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν ειδικευόμενους επιστήμονες. Οι αλλαγές έχουν προσανατολισμό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας ως εκπαιδευόμενοι με εργασιακά δικαιώματα».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών (και όχι μόνο) είναι ένα διαρκές ζητούμενο που απαιτεί εγρήγορση και πρωτοβουλίες. Σκοπός των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, μεταξύ άλλων, το ΚΕΣΥ από τον Φεβρουάριο 2016 είναι η μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης.  Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία αποκλίνει από τους ζητούμενους στόχους σε ότι αφορά τους νέους γιατρούς. Στον τομέα αυτό σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και στρεβλώσεις που χρονολογούνται τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν την έλευση της κρίσης. Αιτίες αυτής της κατάστασης ήταν κύρια η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία στοιχειώδους στρατηγικής, η χαοτική ανάπτυξη του συστήματος και οι κάθε είδους πελατειακές σχέσεις πολιτικές, φιλικές, συντεχνιακές κ.α. Παράλληλα, η όλη διαδικασία έχει οικοδομηθεί σε μία βάση που περισσότερο βλέπει τους νέους γιατρούς σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν εκπαιδευόμενους που βρίσκονται σε μία φάση απόκτησης ειδικών γνώσεων. Η οικονομική κρίση βεβαίως όπως ήταν φυσικό  επιδείνωσε το όλο πρόβλημα.  

Η έναρξη της διαδικασίας έγινε  τον Απρίλιο του 2016 με πολύωρες συζητήσεις όλων των φορέων (η ΟΕΝΓΕ παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις έλαμψε δια της απουσίας της) με την Εκπαιδευτική Επιτροπή του ΚΕΣΥ (22 έγκριτοι γιατροί που εκπροσωπούν όλη την βιοποικιλότητα του χώρου). Τον Δεκέμβριο 16 άρχισε η συγκρότηση των  Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης ξεκίνησαν τις εργασίες τους μετά από κεντρική συνάντηση που είχαν αρχές Φεβρουαρίου με την παρουσία του Υπουργού Υγείας A. Ξανθού, και θα ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για κάθε ειδικότητα τέλος Μαΐου 2017.

Η συγκρότηση των Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης για κάθε ειδικότητα, (7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με ισότιμη βαρύτητα) έγινε θεσμικά με καταξιωμένους γιατρούς που υποδείχθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς.
-    Οι Ιατρικές σχολές υπέδειξαν εκπροσώπους τους (6 μέλη).
-    Οι Επιστημονικές Εταιρείες Διευθυντές ΕΣΥ (6 μέλη),
-    Ο ΠΙΣ υπέδειξε μέλη του ελεύθερους επαγγελματίες(2 μέλη)
-    Το ΚΕΣΥ υπέδειξε 2 μέλη (1 Καθηγητή, 1 Δ/ντη ΕΣΥ).


«Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι η πρώτη φορά που μια θεσμική διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ΚΕΣΥ, εξελίσσεται απόλυτα ισορροπημένα και αντιπροσωπευτικά χωρίς καμιά παρέμβαση, εξασφαλίζοντας ανεξαρτησία στη θεσμοθέτηση.
Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να αρχίσει να υλοποιείται τον Οκτώβριο 2017 με τις πρώτες εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας με ενιαία πανελλαδική διαδικασία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).  Δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες στους ειδικευόμενους. Πιο αξιοκρατικές, ομοιογενείς  και δίκαιες κρίσεις θα γίνουν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

variosox