Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

farmakopoios farmaka

Τρεις άξονες παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγοράς έχει θέσει σε εφαρμογή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων από τον περασμένο μήνα, ώστε να αποτραπούν, να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.

Η κινητοποίηση του ΕΟΦ ήρθε μετά τα πρώτα «καμπανάκια κινδύνου» που έκρουσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις 15 Οκτωβρίου ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε ευρέως συνταγογραφούμενες θεραπείες, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση της Πολιτείας για τη διασφάλιση της επάρκειας σκευασμάτων.

Έτσι, σε όσα φάρμακα διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης, ο Οργανισμός έδωσε το «πράσινο φως» σε διορθωτικά μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – ο Οργανισμός απευθύνθηκε  στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες), από τις οποίες και αναμένονται εξηγήσεις, βάσει των οποίων και θα  επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του.

Στις περιπτώσεις, τέλος, που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές και για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους.

«Το μέτρο αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας,  έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.  Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, από τον οποίο επίσης τονίζεται ότι  υπάρχει ήδη σε εξέλιξη σχέδιο δράση για τον έλεγχο των παράνομων εξαγωγών.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση