Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ets.memor._alc.jpg
Πίνετε για να ξεχάσετε; Μάλλον δεν θα τα καταφέρετε. Μία νέα, εργαστηριακή μελέτη αποκαλύπτει ότι το ποτό όχι μόνο δεν βοηθάει να ξεχαστούν οι κακές αναμνήσεις, αλλά τις κάνει και εντονότερες.


Όπως έδειξε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μάλιστα,  όσο περισσότερο καιρό περνάει κανείς «πνίγοντας» τον πόνο του στο ποτό, τόσο δυσκολότερο είναι να ξεχάσει τις τραυματικές εμπειρίες.

«Το αλκοόλ ενισχύει τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο αντίδρασης στον φόβο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να “αποθηκεύονται” καλύτερα οι τραυματικές εμπειρίες», εξηγούν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι  αν η κατανάλωση αλκοόλ ως μορφή αυτοθεραπείας, αντικατασταθεί με μία βραχυχρόνια φαρμακευτική και συμπεριφορική θεραπεία, οι ασθενείς έχουν πολλές πιθανότητες να ξεχάσουν τα τραυματικά γεγονότα.

«Το αλκοόλ αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου και αυτό δυσχεραίνει την αντικατάσταση των αναμνήσεων με νέες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Norman Haughey,, καθηγητής Νευρολογίας στο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τους ειδικούς  οι πάσχοντες από σύνδρομο μετατραυματικού στρες συχνά αισθάνονται πιεσμένοι ή τρομαγμένοι ακόμα κι όταν δεν κινδυνεύουν.
Το ποτό γίνεται παρηγοριά, επειδή μειώνει την επίγνωση, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τους επιτρέπει να έχουν κοινωνική ζωή, παρά τις αναστολές που νιώθουν, με συνέπεια  οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα με το αλκοόλ (υπολογίζεται ότι το 60-80% των πασχόντων από το σύνδρομο υπερκαταναλώνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον εαυτό τους).

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ωστόσο,  αυτό είναι το χειρότερο που μπορούν να κάνουν, καθώς το αλκοόλ διεγείρει τη δημιουργία «συνδέσεων» (συνάψεις) μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, εντείνοντας τις αναμνήσεις και το αίσθημα του φόβου.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Translational Psychiatry.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση