Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

bp_stogiat.jpg

Ακόμα κι όταν γνωρίζουν ότι τα χάπια είναι «ψεύτικα», οι  χρόνια πάσχοντες από πόνο στη μέση μπορεί να νιώσουν ανακούφιση από τα εικονικά φάρμακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν, εν γνώσει τους,  ένα χάπι placebo, ενώ υποβάλλονταν σε κλασική θεραπεία για οσφυαλγία εμφάνισαν λιγότερο πόνο και αναπηρία από εκείνους που έλαβαν μόνο την θεραπεία τους.


Για να καταλήξουν στα ευρήματα αυτά οι ερευνητές χώρισαν 97 ενήλικες ασθενείς σε δύο ομάδες: αυτούς που έλαβαν μόνο κλασική θεραπεία και εκείνους που πήραν συμπληρωματικά  ένα χάπι placebo, ενώ γνώριζαν ότι πρόκειται για εικονικό φάρμακο. Οι  περισσότεροι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν φάρμακα, όπως μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη, ενώ κανείς δεν έπαιρνε ισχυρά συνταγογραφούμενα παυσίπονα (οπιοειδή).


Μετά από τρεις εβδομάδες, όσοι ανήκαν στη 2η ομάδα παρουσίασαν κατά 30% μείωση στα συνήθη και ανώτατα επίπεδα του πόνου τους, ενώ όσοι λάμβαναν την κλασική θεραπεία μόνο ανέφεραν μείωση κατά 9% στα συνήθη και κατά 16 % στα μέγιστα επίπεδα του πόνου τους.


Ο πόνος που σχετιζόταν με την αναπηρία ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος μεταξύ εκείνων που έλαβαν μόνο την κλασική θεραπεία, ενώ εκείνοι που πήραν συμπληρωματικά το χάπι placebo παρουσίασαν κατά 29 %  μείωση στην αναπηρία.


Σύμφωνα με τον Τed Kaptchuk, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, στο πλαίσιο μιας ισχυρής σχέσης ασθενή-γιατρού,  η λήψη ενός χαπιού, ακόμα κι αν ο ασθενής γνωρίζει  ότι πρόκειται για εικονικό φάρμακο, είναι ένα τελετουργικό που αλλάζει τα συμπτώματα και πιθανόν ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που τα ρυθμίζουν.


Οι συγγραφείς της μελέτης, αναφέρουν ότι τα άτομα με άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο, κόπωση, κοινά συμπτώματα από το πεπτικό ή το ουροποιητικό ή κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν από την εν γνώσει τους λήψη φαρμάκων placebo.


 «Δεν πρόκειται ποτέ να συρρικνωθεί ένας όγκος ή να ξεβουλώσει μια αρτηρία με την παρέμβαση του εικονικού φαρμάκου, αλλά είναι σίγουρο ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα»», δήλωσε ο Kaptchuk.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρίας Μελέτης του Πόνου, Pain.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση