Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

roxeistogia.jpg

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία επέμβαση χολοκυστεκτομής δια μέσου μίας μικροτομής (Single Site Robotic Cholecystectomy) σε γυναίκα που βρισκόταν σε κύηση 31ης εβδομάδας,  δηλαδή στον όγδοο μήνα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από το Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, Adjunct Professor of Surgery του Ohio State University των ΗΠΑ, Επιστημονικό Διευθυντή και Διευθυντή Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Η 39χρονη γυναίκα, που κυοφορεί το πρώτο της παιδί, παρουσίαζε συχνά επεισόδια αφόρητου πόνου στη κοιλιά, τα οποία ήταν αποτέλεσμα χολοκυστίτιδας λόγω λάσπης και μικρολιθίασης στη χοληδόχο κύστη, με κίνδυνο να παρουσιαστεί παγκρεατίτιδα και ίκτερος. Η αναμονή έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή της αλλά και τη ζωή του εμβρύου και η ιατρική ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε επέμβαση. Η ασθενής παρέμεινε στην κλινική μόνο 24 ώρες και δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα στην ανάρρωσή της.

Η ομάδα επέλεξε τη ρομποτική τεχνική δια μέσου μίας τομής αντί της ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής τεχνικής καθώς η μέθοδος αυτή είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για την ασθενή όσο και για την ομαλή συνέχεια της κύησης. Τα εξελιγμένα εύκαμπτα ρομποτικά μικροεργαλεία και η ρομποτική κάμερα εισάγονται μόνο από μία τομή μήκους 1,5 εκατοστού κάτω από τον ομφαλό της γυναίκας. Η εισαγωγή των εργαλείων γίνεται υπό άμεση τρισδιάστατη όραση, δίχως να ακουμπάει τίποτα τη διογκωμένη εγκυμονούσα μήτρα.

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση μίας τομής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων  της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Πέρα από την «εξαφάνιση» των χειρουργικών ουλών,  μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπει την ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Ήδη έχουμε χειρουργήσει άλλες τρεις εγκυμονούσες γυναίκες με οξεία χολοκυστίτιδα στο παρελθόν με την ίδια τεχνική που βρισκόντουσαν στις 28η, 27η και 18η εβδομάδα κύησης. Η ομάδα μας είναι η μόνη, έως τώρα,  που έχει περιγράψει την τεχνική αυτή σε εγκυμονούσες γυναίκες παγκοσμίως και για την τελευταία αυτήν περίπτωση έχουμε ήδη πάρα πολλές προσκλήσεις για να παρουσιάσουμε το video της επέμβασης σε όλα τα επόμενα διεθνή συνέδρια ρομποτικής χειρουργικής. Από το Μάρτιο του 2011 που η κατασκευάστρια εταιρεία του da Vinci, Intuitive Surgical, μας εμπιστεύτηκε να  ξεκινήσουμε , πρώτοι στον κόσμο, την ρομποτική χειρουργική δια μέσου μίας τομής(Single Site Robotic Surgery) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχουμε πραγματοποιήσει  περισσότερες από 350 επεμβάσεις αυτού του είδους εκ των οποίων οι τέσσερεις έγιναν κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουμε χειρουργήσει αρκετές γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη λαπαροσκοπικά με πολλαπλές όμως τομές».

«Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μας παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε αυτήν την αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία, επιτρέποντάς  μας να πρωτοπορούμε διεθνώς και να αισθανόμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε το καλύτερο στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται. Ήδη, η εμπειρία της ομάδας μου ξεπερνά τις 15.000 λαπαροσκοπικές και τις 1.600 ρομποτικές επεμβάσεις. Πολλοί χειρουργοί αλλά και φοιτητές και ειδικευόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό μας επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν τις τεχνικές αυτές που εφαρμόζουμε με επιτυχία. Αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα προσωπικά αλλά και για τους συνεργάτες μου», συμπλήρωσε ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση