Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

aktinikikeratwsh

Μπορεί ο όρος "ακτινική κεράτωση" να μην είναι ιδιαίτερα οικείος σε πολλούς από εμάς, ωστόσο ο επιπολασμός της δείχνει πως τελικά βρίσκεται μάλλον πιο κοντά μας...απ' όσο πιστεύουμε.  

Απόδειξη; Το γεγονός ότι σήμερα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 40 ετών εμφανίζουν την προκαρκινή αυτή βλάβη του δέρματος, η οποία αν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπείας έγκαιρα, είναι δυνατόν να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, η ακτινική κεράτωση αποτελεί μία συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, η οποία οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία. Συνήθης εκδήλωσή της, δε, είναι οι βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να παίρνει την υφή "γυαλόχαρτου", αλλά και να προκαλείται αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο ερώτημα αν τα ύποπτα σημάδια για ακτινική κεράτωση θα πρέπει να μας θορυβήσουν, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η ανάγκη για άμεση ιατρική παρέμβαση έγκειται στο ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα καταστεί πιο διηθητική με δυναμικό εξέλιξης σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Γι΄αυτό και οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη θεραπεία όλων των βλαβών. 

"Κάθε ακτινική κεράτωση δεν είναι καρκίνος. Ωστόσο, κάποιος που εμφανίζει δείγματα ακτινικής κεράτωσης θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στο δερματολόγο του καθώς οι ακτινικικές κερατώσεις έχουν το δυναμικό να εξελιχθούν σε μεταστατικές μορφές καρκίνου του δέρματος που δεν σχετίζεται με μελάνωμα- όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα- εάν δεν διαγνωσθούν εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά" εξηγεί ο Καθηγητής Δερματολογίας, κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος.

Η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων γίνεται σήμερα με διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών. Μεταξύ αυτών ανήκει και το ingenol mebutate gel, της Leo Pharma, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου έτους.

Βασικό πλεονέκτημα του ingenol mebutate gel, είναι η σύντομη διάρκεια της θεραπείας (εφαρμογή μόλις 2-3 ημερών), καθώς συνδέεται με πολύ μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, συγκριτικά με όταν λάμβαναν θεραπείες σε βάθος έως και 4 μηνών.

Εξίσου θετικά είναι αποτελέσματα και αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του. Κλινικές δοκιμές "έδειξαν" ότι το σκεύασμα - το οποίο πρέπει να σημειωθεί αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία- προσφέρει σημαντικά ποσοστά κάθαρσης των βλαβών ακτινικής κεράτωσης στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στον κορμό και στα άκρα, τα μέρη δηλαδή που συχνότερα εκτίθενται στον ήλιο.

Το ingenol mebutate gel λειτουργεί με δύο τρόπους: Στοχεύει τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλεί τον θάνατό τους, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποτελεί, δε, θεραπεία πεδίου κάτι που σημαίνει ότι θεραπεύει τις ορατές και τις μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες. 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σχετικά άρθρα

aktinikh keratwsh Ακτινική Κεράτωση