Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

kardio-ogkologia-symmaxos-sto-taksidi-ton-gynaikon-me-karkino-tou-mastoy.jpg

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες παγκοσμίως (25.4% των νεοπλασμάτων το 2018), καθώς 1 στις 8 γυναίκες στη διάρκεια της ηωισ της θα κληθεί να αναμετρηθεί με αυτή τη νεοπλασία. Χάρη στις νεότερες θεραπείες, τα ποσοστά ίασης και πενταετούς επιβίωσης έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια (μέση 5ετής επιβίωση 50% το 1961, 90% το 2019 και μέση δεκαετής επιβίωση 83% το 2019).

Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες που επιβιώνουν από καρκίνο του μαστού, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παρά από υποτροπή της νεοπλασίας του μαστού. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο αίτια: στους κοινούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του μαστού και στις πιθανές καρδιοτοξικές δράσεις των θεραπειών του καρκίνου. Για το λόγο αυτό, η συμβουλή των καρδιολόγων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν γνώση και εξειδίκευση στην καρδιο-ογκολογία είναι σημαντική, ώστε οι ασθενείς να λάβουν τη βέλτιστη αντικαρκινική θεραπεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το καρδιαγγειακό σύστημα και την ποιότητα ζωής τους.

Ιδανικά μόλις τεθεί η διάγνωση του καρκίνου του μαστού και πριν γίνει η απαραίτητη χειρουργική επέμβαση ή αρχίσει η χημειοθεραπεία, όλες οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται απο καρδιο-ογκολόγο ώστε:

1. Να ρυθμιστούνόλοι οι προυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου( πχ υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια)

2. Να αντιμετωπισθεί κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο τυχόν προυπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος)

3. Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που έχει η συγκεκριμένη ασθενής να εμφανίσει καρδιοτοξικότητα, δηλαδή κάποια ανεπιιθύμητη ενέργεια της χειμειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας στην καρδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί ΄τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και μετά απο αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Η πιο συχνή μορφή καρδιοτοξικότητας που εμφανίζεται κατά ή μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού εείναι η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η βλάβη της καρδιάς να αποκατασταθεί και η ασθενής να μπορέσει να ολοκληρώσει τη θεραπεία της. Άλλες καρδιοτοξικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την εμφάνιση αρρυθμιών, υπέρτασης, θρομβοεμβολικών απεισοδίων, εμφραγμάτων και βαλβιδοπαθειών.

Με βάση τον κίνδυνο καρδιοτοξικότητας που έχει κάθε ασθενής και το θεραπευτικό σχήμα που πρόκειται νβα λάβει, καθορίζονται και τα χρονικά διαστήματα στα οποία θα πρέπει να εκριμάται καρδιολογικά στη διάρκεια της θεραπείας και μετά την ολοκήρωση αυτής.

Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να λάμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με τη διακοπή του καπνίσματος και την τακτική άσκηση, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και το λειτουργικό τους στάδιο. Έχει αποδειχθεί οτι η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογία τους, την έκβαση του καρκίνου και την ποιότητα ζωής τους, ενώταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοτοξικότητας.

η καρδιογκολογία είναι ένας σχετικά νέος τομέας της καρδιολογίας που γεννήθηκε απο την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιοτοξικότητας των θεραπειών κατά του καρκίνου. Στόχος της είναι οι γυναίκες με καρκίνου του μαστού, να βγούν νικήτριες απο αυτή τη μάχη με υγιή καρδιά και αγγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής

 

keramida_kallioph.jpgΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση