Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

katagmata-sto-xeri-kai-ta-daxtyla.JPG

Τα κατάγματα του χεριού είναι τα πιο συχνά κατάγματα στο ανθρώπινο σώμα. Τα κατάγματα των μετακαρπίων υπολογίζονται στο 30-50% των καταγμάτων του χεριού.


Όπως μας εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής Παπαστρατής Ηλίας το χέρι μας είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργικότητα μας αφού το χρησιμοποιούμε σε αμέτρητες κινήσεις καθημερινά ενώ παίζει ρόλο στις εκφράσεις μας,  στην αλληλεπίδραση μας  με τους άλλους (χειραψίες κλπ) καθώς και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσω της αφής (αντίληψη ζεστού-κρύου κλπ.)
Άρα είναι πολύ σημαντική όσο και περίπλοκη η αποκατάσταση του. ΟW.Merrit  (διάσημος  χειρουργός χεριού)αναφέρει  ‘’Το χέρι είναι ένα όργανο και  αν ένα μέρος του είναι τραυματισμένο τότε όλο το όργανο υποφέρει΄΄.
Η αποκατάσταση λοιπόν των καταγμάτων του χεριού είτε στον καρπό είτε στα δάχτυλα  περιλαμβάνει:
•    Aντιμετώπιση του οιδήματος είτε μετεγχειρητικά είτε λόγω της ακινητοποίησης (με γύψο ή νάρθηκα). Στην εξειδικευμένη αποκατάσταση χεριούχρησιμοποιούμε ειδικά μέσα όπως ειδικά συμπιεστικά γάντια ή πιεστικοί επιδεσμοι(cobanwrapp) ,χρήση kinesiotapeμε ειδική τεχνική καθώς και λεμφικό μασάζ ή τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης (lymphdrainage) για τον περιορισμό του οιδήματος (πρηξίματος) του χεριού και όλου του άνω άκρου.  Η όσο το δυνατόν ταχύτερη μείωση του οιδήματος είναι πολύ σημαντική για την αποκατάσταση. Η παραμονή του οιδήματος στο χέρι είναι το συχνό αίτιο για τις περισσότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Όσο το οίδημα παραμένει οδηγεί σε δυσκαμψία, συμφύσεις, καθυστέρηση επούλωσης και κυκλοφοριακές διαταραχές στο χέρι και σε όλο το άνω άκρο.

•    Η μετεγχειρητική αποκατάσταση των κατάγματων στο χέρι απαιτούν και αντιμετώπιση της ουλής, η οποία πολλές  φορές τείνει να γίνει  ΄΄υπερτροφική΄΄ ,    γι’ αυτό χρειάζεται  αντιμετώπιση με ειδικές τεχνικές μάλαξης, εφαρμογή διακοπτόμενου υπερήχου στην περιοχή που βοηθάει στην ΄΄ανακατασκευή΄΄ των ιστών και φυσικά κίνηση  μόλις αυτή επιτρέπεται απ’το στάδιο αποκατάστασης και απ’τον χειρουργό-ιατρό .

•    Η αντιμετώπιση του των προβλημάτων αισθητικότηταςκαι της υπερβολικής ευαισθησίας που αναπτύσσεται σε κάποιους ασθενείς μετά από κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο χέρι, με ειδικές ασκήσεις αισθητικότητας ή/και ιδιοδεκτικότητας (ιδιοδεκτικότητα είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να ‘’ξέρει’’ που βρίσκονται και πως κινούνται ανά πάσα στιγμή τα δάχτυλα το χέρι κλπ.)

•    Τέλος η χρήση εξειδικευμένων τεχνικών κινησιοθεραπείας ώστε να φτάσουμε στη συνολική  Κινητική  αποκατάστασητου χεριού και των δαχτύλων με την λειτουργική αποκατάσταση.

Με τη συνεργασία ιατρού- φυσικοθεραπευτή, επιτυγχάνεται η επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα,ή αν αυτό  δεν είναι εφικτό, η επιστροφή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό λειτουργικά αισθητικά και κινητικά!

sdFSDFFSFDFFSDFSDF.jpgΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ , ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση