Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

giati-den-boro-na-kano-ofthalmologiki-diorthosi-me-leizer.jpg

Με την πρόοδο της τεχνολογίας των Laser που χρησιμοποιούνται στην οφθαλμολογία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από τη χρήση των γυαλιών και των φακών επαφής. Υπάρχουν όμως κάποιοι οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις και δεν μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν σε μια επέμβαση διόρθωσης με Laser.

Όπως μας εξηγεί ο Οφθαλμίατρος Dr. Καραμπάτσας Κωνσταντίνος μέσα από ένα πλήθος στοιχείων που συλλέγει ο ιατρός κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, αποφασίζεται η καταλληλότητα ή όχι του υποψηφίου για τις επεμβάσεις αυτές.

Κάποια άτομα μπορεί να είναι ακατάλληλα για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

  • Άτομα που έχουν πολύ μεγάλο διαθλαστικό σφάλμα

Εάν είστε μύωπας, το λέιζερ λειτουργεί αφαιρώντας ιστό και επιπεδώνοντας τον κερατοειδή  χιτώνα. Όσο περισσότερη μυωπία έχετε τόσο περισσότερος ιστός κερατοειδούς πρέπει να αφαιρεθεί. Πάνω από ένα ορισμένο όριο (συνήθως πάνω από 10 βαθμούς μυωπίας), μπορεί το πάχος ιστού που απομένει μετά την διόρθωση με laser, να μην είναι αρκετό ώστε να διατηρηθεί η πίεση του βολβού του ματιού, και ο κερατοειδής μπορεί να «λυγίσει» και να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Αυτό είναι γνωστό με ιατρικούς όρους, ως εκτασία. Επιπλέον, η προβλεψιμότητα της διόρθωσης με λέιζερ μειώνεται σημαντικά πάνω από τους 8-10 περίπου βαθμούς μυωπίας.

Επίσης, άτομα με πολύ μεγάλη υπερμετρωπία (πάνω από 6 βαθμούς) είναι ακατάλληλοι για λέιζερ επειδή η προβλεψιμότητα της διόρθωσης είναι μέτρια. Στις περιπτώσεις αυτές, το σχήμα που πρέπει να σμιλεύσει το λέιζερ επάνω στον κερατοειδή είναι πολύπλοκο και με απότομη κλίση. Όσο υψηλότερους βαθμούς υπερμετρωπίας επιχειρήσουμε να  διορθώσουμε, τόσο πιο συχνές είναι η υποδιόρθωση, η υπερδιόρθωση και οι μετεγχειρητικές ανωμαλίες του κερατοειδή.

  • Άτομα με πολύ λεπτό κερατοειδή

Αυτό ισχύει κυρίως για τους ασθενείς με μυωπία, για τους λόγους που εξηγούνται πιο πάνω. Κάποιες φορές, ακόμη και ασθενείς με μέτριο βαθμό μυωπίας έχουν κερατοειδείς που είναι τόσο πολύ λεπτοί που απαγορεύουν την διόρθωση με laser.

  • Ασθενείς που έχουν πολύ μεγάλες κόρες οφθαλμού

Το λέιζερ εφαρμόζεται πάνω σε μια ορισμένη περιοχή του κερατοειδούς, που συνήθως επιλέγεται από τον χειρουργό να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Εάν λοιπόν ένας ασθενής έχει πολύ μεγάλες κόρες οφθαλμών, μετά την επέμβαση με λέιζερ σε συνθήκες αμυδρού φωτισμού μπορεί να έχει έντονα συμπτώματα θαμπάδας και να βλέπει φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα. Κάτι τέτοιο, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να κάνει τη νυχτερινή οδήγηση δύσκολη, και στη χειρότερη να την κάνει αδύνατη. Η μέτρηση της κόρης του οφθαλμού (κορημετρία) θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε προεγχειρητικής εκτίμησης πριν το λέιζερ. Οι παρακάτω εικόνες προσομοιώνουν τα συμπτώματα σε έντονο φως που μπορεί να έχει ένα άτομο με μεγάλες κόρες οφθαλμού, μετά τη θεραπεία με λέιζερ.

karabatsas_konstantinos.jpgΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση