Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 anatomia_isxiou_anagnostakos.jpg

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου και την κυπελλοειδή κοτύλη της πυέλου. Αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με το σκελετό του κορμού και της λεκάνης.

Η επιφάνεια της κεφαλής του μηριαίου οστού και η κοτύλη, όπου τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, είναι επικαλυμμένα με έναν ομαλό ιστό που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος, μαζί με μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό, εμποδίζει τα οστά από το να τρίβονται το ένα με το άλλο και να φθείρονται

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου δηλαδη  η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση,αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια, και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου. H αντικατάσταση του ισχίου είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για την σοβαρή αρθροπάθεια. Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ;

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης μέ πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα(Φίλια προς τον ανθρώπινο Οργανισμό). Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας). Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευασμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.

Γιατί ολική αντικατάσταση ισχίου?

Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.
Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι τα εξής:

 • Μείωση του πόνου του ισχίου ο πόνος θα μειωθεί γρήγορα και δραστικά, και συνήθως εξαφανίζεται τελείως.

 • Ανάκτηση της κινητικότητας  το ισχίο λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά!

 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής οι καθημερινές δραστηριότητές και η κοινωνική ζωή δεν θα περιορίζονται πλέον από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα!

Τι είναι η AMIS

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου.Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery και σημαίνει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση

Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, έιναι η προσέγγιση του ισχίου απο το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται αναμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός απο το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι από την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχή.

Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα από μυικούς και νευρικούς ιστούς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων.

Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου. Γίνεται με τομή από 6 ως 8 cm.
Η AMIS μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: σε σύγκριση με “συμβατικές” χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο επειδή δεν κόβονται οι μύες.

 • Συντομότερη αποκατάσταση: Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να αρχίσει ακόμη και την ημέρα της εγχείρησης. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες μπορεί να αρχίσει αμέσως .

 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Η Τεχνική AMIS μειώνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο.

 • Μικρή ουλή του δέρματος: με την AMIS, η τομή του δέρματος είναι μικρότερη από μια τομή κλασικής  χειρουργικής επέμβασης και, συνεπώς, ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.

 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Χάρη στην Τεχνική AMIS , η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη.

 • Λιγότερη απώλεια αίματος: Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος.

 • Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης (απομάκρυνση της κεφαλής από την υποδοχή της κοτύλης): Χάρη στην Τεχνική AMIS η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος.

 • Αποτροπή της χωλότητας: η AMIS χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που απαντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας. Οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στη φυσιολογική ζωή τους συντομότερα και μπορούν να ασκηθούν ξανά σχεδόν χωρίς περιορισμούς.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει μια ιστορία περίπου 70 χρόνων.

Είναι η επέμβαση που έχει ένδειξη στις παθήσεις που καταστρέφουν τον χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου και δημιουργούν αρθρίτιδα σε αυτήν.

Με κύρια συμπτώματα την δυσκαμψία , την δυσχέρεια στην βάδιση και τον πόνο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και στην ηρεμία ή κατά τον ύπνο (νυχτερινός πόνος ).

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την επέμβαση αυτή και για την εξέλιξή της οι οποίες ειναι οι MIS τεχνικές.

Όλες οι νέες MIS τεχνικές του ισχίου έχουν σαν στόχο την καλύτερη εμφύτευση των υλικών, με την ελάχιστα δυνατή καταστροφή των μαλακών μορίων γύρω απο την άρθρωση και την γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενή με ελαχιστοποίηση των πρώιμων και όψιμων  επιπλοκών.

Στις ΗΠΑ η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την ανάπτυξη της αναισθησιολογίας(περιοχική αναισθησία) και την κατανόηση και την εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την αποκατάστασή του, έχουν φέρει επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αναισθησιολογικές τεχνικές, χρησιμοποιούνται πλέον περιοχικές τεχνικές περιφερικότερα της επισκληριδίου. Χορηγείται δηλαδη  τοπικό αναισθητικό και αναισθητοποιούνται μόνο τα νεύρα, τα οποία νευρώνουν την περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί. Για να καταστεί αυτό δυνατόν τα νεύρα εντοπίζονται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με υπερήχους και ακολουθεί η έγχυση του φαρμάκου ή η τοποθέτηση λεπτού καθετήρα που εφασφαλίζει συνεχή χορήγηση τοπικού αναισθητικού και αναλγησία για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.  

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διεγχειρητική αιμοδυναμική σταθερότητα, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, έχοντας συγχρόνως λιγότερες επιπλοκές, αφού αποφεύγεται ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοσθεί αποκλεισμός:

Η σύγχρονη αναισθησιολογική αντιμετώπιση της ολικής αρθοπλαστικής ισχίου (και γόνατος) απαιτεί πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία, που να μην συνοδεύεται όμως από άλλες επιπλοκές (πχ ναυτία, έμετος) και να μην προκαλεί παράλυση ή αδυναμία του κάτω άκρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς πόνο και αλλά και χωρίς τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού όταν ο ασθενής σηκωθεί από το κρεββάτι του και περπατήσει.

Αυτό επιτυγχάνεται με τους κατάλληλους συνδυασμούς των προαναφερόμενων νευρικών αποκλεισμών (blocks) σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα παυσίπονα (multimodal analgesia) και αποφεύγοντας εντελώς τα οπιοειδή καθώς και την επισκληρίδιο αναισθησία.

Σήμερα!
Σε πάνω απο 150.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τέλος, η AMIS γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρούργους που έχουν την ανάλογη επάρκεια και πιστοποίηση.

sdfDASfdfdfdsfsdfdsf.jpg

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ , ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση