Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

nefrolithiasi.jpg

Πρόσφατη μελέτη από τη Mayo Clinic των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου και η θνησιμότητα από όλα τα αίτια αυξάνεται στα άτομα που έχουν πέτρες στους νεφρούς.

"Οι ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση δηλαδή πέτρες των νεφρών με συχνά επεισόδια και υποτροπές, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου από ό,τι τα άτομα που δεν έχουν νεφρολιθίαση», εξηγεί η κυρία ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΣ

Το νέο στοιχείο που φέρνει η παραπάνω μελέτη είναι ότι ακόμα και οι λιθιασικοί ασθενείς που δε γνωρίζουν ότι έχουν νεφρολιθίαση ή γνωρίζουν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου από το γενικό πληθυσμό.

Η συσχέτιση της Νεφρολιθίασης με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο παραμένει και μετά την αφαίρεση του κινδύνου που προκύπτει από τη συνύπαρξη νοσημάτων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η ουρική αρθρίτιδα και η παχυσαρκία – τα οποία επίσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.

Η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη προέρχεται από το Olmsted County στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, όπου συνέκριναν 7008 άτομα με λιθίαση με περίπου 28.000 άτομα χωρίς λιθίαση σε διάστημα από το 1984 έως το 2012. Η μελέτη εξέτασε και την επίδραση του είδους του λίθου στον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου και αύξησης της θνησιμότητας.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους λίθων σε σχέση με τα άτομα ελέγχου.

Τύπος λίθου Κίνδυνος για Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου Κίνδυνος Θνητότητας από όλα τα αίτια
Μεμονωμένο Περιστατικό Συμπτωματικής Νεφρολιθίασης 1.40 1.05
Υποτροπιάζουσα Νεφρολιθίαση 3.31 1.18
Ασυμπτωματική Νεφρολιθίαση 3.76 1.40
Λίθοι κύστης 1.28 1.35

Πως εξηγούνται τα παραπάνω ευρήματα;

Στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα λιθίαση ο κίνδυνος για νεφρική νόσο αυξάνεται ως αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων, παροδικών μειώσεων της λειτουργίας των νεφρών που συμβαίνουν όταν υπάρχουν συχνά επεισόδια μετακίνησης των νεφρικών λίθων, κωλικοί νεφρού, ή συχνά επεισόδια παροδικής απόφραξης του ουροποιητικού.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι: «Μετά τον κωλικό του νεφρού η και το αποφρακτικό επεισόδιο, συνήθως η νεφρική λειτουργία αποκαθίσταται. Ωστόσο όταν ένας ασθενής έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια, η συνεχιζόμενη και σωρευτική βλάβη στους νεφρούς μπορεί να προκαλέσει Χρόνια Νεφρική Νόσο".

Για τους παραπάνω λόγους η υποτροπιάζουσα λιθίαση θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείται από Νεφρολόγο.

"Ο Ειδικός Νεφρολόγος θα πρέπει να ελέγξει τα ούρα και να διερευνήσει τους λόγους που δημιουργούν και αυξάνουν τις πέτρες σε κάθε ασθενή."

STAMATELOU.jpg

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση