Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

shutterstock_99601670_resize.jpg

Γράφει η Δρ Βάνια Σταφυλά Χειρουργός Μαστού

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα για ένα πλήθος από απλές έως ιδιαίτερα  σύνθετες και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες. Οι μελέτες για τον καρκίνο του μαστού έχουν δείξει οτι η αυξημένη εναπόθεση λίπους «συνδέεται» και με τον αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου αυτής».


Αυτό αναφέρει η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast),  κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

«Σ’ αυτήν την περίπτωση», λέει, «ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οπότε η γυναίκα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες  παίρνει ευκολότερα βάρος, το οποίο και είναι γνωστό ότι χάνει πολύ πιο δύσκολα».
Η σωστή διατροφή και η άσκηση στην εμμηνόπαυση, αποτελεί κατά την κ.Σταφυλά «μονόδρομο», προκειμένου οι γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επειδή όπως τονίζει «το περιττό λίπος είναι πηγή παραγωγής οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες φυσιολογικά θα πρέπει να έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών αυτών, λόγω της παύσης λειτουργίας των ωοθηκών»,

Πέραν της άσκησης και της σωστής διατροφής η χειρουργός μαστού συστήνει στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να περιορίσουν παράλληλα τη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου, γιατί σύμφωνα με μελέτες, αυτοί οι δύο παράγοντες θεωρούνται  επιβαρυντικοί για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

VANIA_STSFILA.jpg

Δρ Βάνια Σταφυλά Χειρουργός Μαστού

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση