Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

adwnis

 

Μία νέα ενημερωτική ιστοσελίδα, την SmokeHaz, «ρίχνει» στη μάχη κατά του καπνίσματος η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), με στόχο να δημιουργηθεί μία απλή πλατφόρμα επικοινωνίας όπου η επιστημονική γνώση θα συναντά την κατανοητή ανάλυση γύρω από τις πολιτικές υγείας, αλλά και τις βλαβερές συνέπειες του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.

Η δράση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Lung Health and Smoking in Europe” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έρχεται σε μία στιγμή που η γλώσσα των αριθμών κάθε άλλο παρά δίνει περιθώρια εφησυχασμού.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως βάσει πληθώρας ερευνών σχετικά με το ενεργητικό, αλλά και το παθητικό κάπνισμα στους ενήλικες, σήμερα, γνωρίζουμε ότι, οι καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές όχι μόνο διατρέχουν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τετραπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ταυτόχρονα, η βλαβερή αυτή συνήθεια σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο για πρόκληση άσθματος (61%), φυματίωσης (57%), καθώς και υπνικής άπνοιας, ενώ ειδικότερα στα παιδιά, μελέτες έχουν καταδείξει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού (82%) και του παιδικού άσθματος.

Τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος συμπύκνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, τονίζοντας πως «αν μειώναμε κατά 1/ 3 τον αριθμό των καπνιστών, δεν θα χρειαζόταν να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο κατά του καπνίσματος».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Peter Barnes επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του imperialCollegeτου Λονδίνου και Πρόεδρος της ERSανέφερε πως «Ένας στους 8 θανάτους στην Ε.Ε. προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού και μάλιστα πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε καρκίνους των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο που είναι άμεσα σχετιζόμενοι με το κάπνισμα». Και πρόσθεσε: «Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 6 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθένειας του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση προϊόντων καπνού».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει πως «Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε πόλεμο με το κάπνισμα», καθώς και ότι ήδη διαψεύσθηκαν όλοι όσοι πίστευαν πως η Ελλάδα λόγω του ότι είναι καπνοπαραγωγική χώρα θα αποτελούσε τροχοπέδη κατά την υιοθέτηση της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Κάπνισμα. Ξεκαθάρισε επίσης πως ναι μεν υπάρχουν πράγματι δυσκολίες στην εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων, αλλά την ίδια στιγμή όχι μόνο βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής για τα ιατρεία καπνίσματος αλλά και ελήφθη ήδη η απόφαση για την αποζημίωση των σχετικών φαρμάκων.

To πρόγραμμα SmokeHaz, πρέπει να σημειωθεί, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΕRS, του ELF και του Κέντρου ελέγχου του Καπνού και Αλκοόλ του πανεπιστημίου του Nottingham, ενώ όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου του Καπνού της ERS, κα. Χριστίνα Γκράτζιου ελπίδα είναι ότι μέσα από τη νέα αυτή επιστημονική ιστοσελίδα η Εταιρεία θα παρέχει σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας πολιτικής υγείας ένα σημαντικό πακέτο τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφόρησης, ώστε να λάβουν μέτρα, όπως η μείωση της θνησιμότητας και της συχνότητας εμφάνισης σοβαρών παθήσεων.

Μαρίνα Σαουλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση