Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

vizia.jpg
Ορισμένες κοινές παρανοήσεις για τη μαστογραφία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε την αλήθεια και να ακολουθείτε τις συστάσεις που αφορούν στην εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

 

Σκέφτεστε να μην κάνετε τη μαστογραφία σας; Φοβάστε ότι  χρησιμοποιεί μεγάλη δόση ακτινοβολίας; Είστε έτοιμη να πείτε «δε βαριέσαι» και να την ξεχάσετε; Πρέπει να αναθεωρήσετε πάραυτα. Η μαστογραφία βοηθά στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, επιτρέποντας έτσι να εφαρμοστεί λιγότερο επιθετική θεραπεία, ενώ έχει και υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης!
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καρκίνοι του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν ένα ποσοστό πενταετούς επιβίωσης της τάξεως του 99 %, ενώ στα μεταγενέστερα στάδια τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται στο 24%.

 

Μύθοι και παρανοήσεις

Μύθος # 1: Δεν έχω κανένα σύμπτωμα καρκίνου του μαστού ή οικογενειακό ιστορικό, οπότε δεν χρειάζεται να κάνω  ετήσια μαστογραφία.
Αλήθεια: Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συνιστά ετήσια μαστογραφία*  για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ανεξάρτητα από συμπτώματα ή οικογενειακό ιστορικό. «Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη», λέει η Susan Harvey, διευθύντρια του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού, του Johns Hopkins . «Αν για να κάνετε μαστογραφία περιμένετε να εμφανίσετε συμπτώματα της νόσου, όπως ένα εξόγκωμα ή εκροή υγρού, σε εκείνο το σημείο ο καρκίνος μπορεί να είναι πιο προχωρημένος και να μην είναι πλέον ιάσιμος».
Το 90% των γυναικών που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. «Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι αυθόρμητες γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο άτομο και όχι απαραίτητα λόγω οικογενειακού ιστορικού ή γονιδίου του καρκίνου του μαστού», λέει η Harvey.

 

Μύθος # 2: Τα επίπεδα της ακτινοβολίας στη μαστογραφία δεν είναι ασφαλή
Αλήθεια: «Παρόλο που η μαστογραφία όντως κάνει χρήση ακτινοβολίας, πρόκειται για μία πολύ μικρή ποσότητα, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις ιατρικές οδηγίες», εξηγεί η Harvey. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ένα εργαλείο ελέγχου, που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής) και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας. Η μαστογραφία είναι ασφαλής εφόσον απευθύνεστε σε πιστοποιημένα διαγνωστικά κέντρα.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε δευτερεύουσα ακτινοβολία (ιονίζουσα ακτινοβολία που υπάρχει στο περιβάλλον). Η δόση ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι ίση με περίπου δύο μήνες από τη δευτερεύουσα ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται η μέση γυναίκα.

 

Μύθος # 3: Αν υπάρχει κάποιος τύπος καρκίνου στον ιστό του μαστού, μια μαστογραφία θα τον ανιχνεύσει σίγουρα.
Αλήθεια:  «Παρόλο που η ετήσια μαστογραφία είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες, υπάρχουν περιορισμοί», τονίζει η Harvey. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πυκνό μαστικό ιστό. Όσο πυκνότερο είναι το  στήθος, τόσο πιο πιθανό είναι ένας καρκίνος να καλύπτεται από τον ιστό. Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν άλλες διαγνωστικές μέθοδοι απεικόνισης, όπως 3-D μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχος μαστού, που παρέχουν επιπλέον εικόνες.

 

Μύθος # 4: Αν η μαστογραφία ήταν φυσιολογική πέρυσι, δεν χρειάζεται να γίνει άλλη φέτος.
Αλήθεια: Η μαστογραφία είναι ανίχνευση και όχι πρόληψη. «Το να έχετε μια φυσιολογική μαστογραφία είναι σπουδαίο γεγονός, αλλά αυτό  δεν εγγυάται ότι οι μελλοντικές μαστογραφίες θα είναι επίσης φυσιολογικές», επισημαίνει η Harvey. «Οι μεγαλύτερες μελέτες στην ιστορία έχουν δείξει μείωση κατά  33 % των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες άνω των 40 ετών, οι οποίες έκαναν τακτικά μαστογραφίες».

 

*Κάθε πότε;


Για τις γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλής (μέσου όρου) επικινδυνότητας, δηλ. για την πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού, οι συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας είναι οι εξής:

1.    Nα αρχίζουν τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 45 ετών (Ισχυρή σύσταση).
1.    O έλεγχος να γίνεται ετησίως για όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. (Σύσταση με επιφύλαξη).
2.    Για όσες είναι 55 ετών ή μεγαλύτερες ο έλεγχος να γίνεται ανά διετία ή να έχουν την δυνατότητα να τον συνεχίσουν ετησίως (Σύσταση με επιφύλαξη)
3.    Nα δίνεται η δυνατότητα ετήσιου ελέγχου σε όσες είναι 40-44 ετών (Σύσταση με επιφύλαξη).
2.    O έλεγχος να συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα η γενική κατάσταση της υγείας μίας γυναίκας είναι καλή και το προσδόκιμο επιβίωσής της εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει  ή να ξεπεράσει τη 10ετία.
3.    Nα μην γίνεται κλινική εξέταση από γιατρό ή αυτοεξέταση σε οποιαδήποτε ηλικία. (Σύσταση με επιφύλαξη)

Οι γυναίκες με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, όσες έχουν μια γενετική μετάλλαξη που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου (όπως BRCA), όπως και οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία στο στήθος πριν την ηλικία των 30 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.


Οι συστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, με πλέον εξέχουσα την μη ύπαρξη συστήματος καταγραφής των περιπτώσεων καρκίνου και της ηλικιακής διασποράς των διαφόρων μορφών του (αρχείο νεοπλασιών), η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει στις γυναίκες της χώρας μας που έχουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού τα παρακάτω:


1.    Δεν συστήνει τη διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτική αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας. Η λεγόμενη "μαστογραφία αναφοράς" σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
2.    Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο).
3.    Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
4.    Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
5.    Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
6.    Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
7.    Οι υπάρχουσες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών. Πρόσφατα, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του και η ψηφιακή μαστογραφία.
8.    Η κλινική εξέταση συστήνεται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών. Σ΄αυτό συνηγορούν η δυνατότητα ενός καρκίνου να μην γίνει αντιληπτός από την μαστογραφία, η ανάγκη αξιολόγησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων δεν υπόκειται σε μαστογραφικό έλεγχο και, τέλος, γιατί με αυτό τον τρόπο καθησυχάζονται πολλές γυναίκες για ευρήματα που ανακαλύπτουν στην αυτοψηλάφηση. Η εκπαίδευση των γιατρών της χώρας στην ψηλάφηση και στην αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων του μαστού πρέπει μεθοδικά να προωθηθεί.
9.    Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.
10.    Επειδή οι Ελληνίδες υπολείπονται σ’ ό,τι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και των οργανώσεων που ασχολούνται με τον καρκίνο να ενημερώσουν τις γυναίκες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, αλλά και να προσφέρουν ευχερή πρόσβαση σ’ αυτόν, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης ή του τόπου διαμονής της κάθε γυναίκας.


Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ετήσιο τακτικό προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία, που ξεκινά από ηλικία που θα προσδιορίσει ο θεράπων γιατρός, συχνά νεότερη εκείνης των 40 ετών.

 

25/10: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση