Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

nosokomeio eisodos

Με μία λιτή ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως αναγκαία για τη ρευστότητα της χώρας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η Κυβέρνηση, επιβεβαίωσε τελικά αργά το βράδυ της Τετάρτης η ηγεσία του ΥΥΚΑ ότι όντως ζητήθηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και από φορείς του χώρου της Υγείας.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη διαρροή από το υπουργείο ότι ουδέποτε από το Μαξίμου υπήρξε σχετική εντολή για μεταφορά των διαθεσίμων των νοσοκομείων, και ενώ είχε μεσολαβήσει η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από τη Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία του ΥΥΚΑ αποφάσισε τελικά να τοποθετηθεί ανοιχτά για το θέμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χθεσινό ρεπορτάζ του stogiatro.gr σύμφωνα με το οποίο στη λίστα όσων θα έμπαινε "χέρι" στις καταθέσεις τους, δεν εξαιρούνταν ούτε τα νοσοκομεία. 

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει: "Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ διασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη χώρα και ταυτόχρονα την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15μέρου". Και καταλήγει: "Το Υπουργείο Υγείας εγγυάται σε κάθε περίπτωση την απαραίτητη χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων".

Της ανακοίνωσης αυτής, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, είχε προηγηθεί ένα άλλο έγγραφο. Εκείνο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της (δείτε το εδώ). Στο έγγραφο αυτό - που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης-  κοινοποιείται στα νοσοκομεία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και ένας πίνακας προς συμπλήρωση, όπου θα πρέπει να αναφερθούν τα αναλυτικά δεδομένα του ταμειακού υπολοίπου, όπως και ανάλυση των δαπανών δεκαπενθημέρου.

Η κίνηση αυτή βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ήδη από την Τρίτη θεωρούνταν δεδομένο πως δεδομένης της υποχρεωτικότητας του νομεθετήματος, τα νοσοκομεία, ως μέρος του συνόλου των  φορέων γενικής διακυβέρνησης, θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις, πλην  των άμεσων ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο. 

Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει όχι μόνο ανασφάλεια, αλλά και σειρά αντιδράσεων. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για "ψεύδη του Υπουργείου Υγείας" όσο το ΥΥΚΑ δεν προέβαινε σε επίσημη τοποθέτηση,  ενώ έντονη υπήρξε και η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλά για "ταμειακό πανικό" της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου " εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων". Και συνεχίζει: "Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων, προχώρησαν σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς πάσα κατεύθυνση".

Την ίδια ώρα, νέα έκτακτη συνέλευση έχουν και οι φαρμακοποιοί τη Δευτέρα 27 Απριλίου, υπό το φόβο πλήρους έλλειψης ρευστού στον ΕΟΠΥΥ, στα Ταμεία του οποίου αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις 35 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, την Εφορία και την αποζημίωση των ασφαλισμένων.

 

Δείτε και: Χαριστική βολή για την υγεία και με....πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση