Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

farmakeio rafia

Την πλήρη άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έπειτα από τη διαπίστωση της ομαλοποίησης της επάρκειάς τους στην ελληνική επικράτεια.

Το μέτρο αυτό του ΕΟΦ, με απλά λόγια σημαίνει πως πλέον ο Οργανισμός σταματά να απαγορεύει στις εταιρίες να αποθεματοποιούν τα σκευάσματα αυτά ή και να επιβάλλει σε κατόχους άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία να τα διαθέτουν αποκλειστικά σε 'Ελληνες ασθενείς.

 

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία απόφαση (υπ. αριθμ. πρωτ. : 97637/14.11.14), η οποία είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2014 σε 15 σκευάσματα (αντιθρομβωτικά, αντιφλεγμονώδη, για το αναπνευστικό κα), καθώς τότε είχε διαπιστωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΦ ότι είχαν δημιουργηθεί ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δε, μετά από σχετικές εκθέσεις, ο Οργανισμός είχε αποφασίσει να άρει το μέτρο, εκτός 11 φαρμάκων, για τα οποία δεν είχε αποδειχθεί ομαλοποίηση των αποθεμάτων. 

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση ο ΕΟΦ (δείτε την εδώ) επιτρέπει την πλήρη άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα σε όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες τους. Ωτόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η νέα Πρόεδρος, κα Κατερίνα Αντωνίου, ο Οργανσιμός θα συνεχίσει να παρακολουθεί συνεχώς και επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας όλων των προϊόντων.

"Υπενθυμίζουμε ότι η τήρηση της επάρκειας και της κάλυψης των αναγκών αποτελεί υποχρέωση των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας και των Κατόχων Αδείας Χονδρικής Πώλησης. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του Ν.Δ. 96/73 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του Ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ 32221 (ΦΕΚ 1049 Β’/29.4.13)" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 Διαβάστε επίσης: Άρση απαγόρευσης εξαγωγών για 15 φάρμακα. Ποια σκευάσματα παραμένουν σε καθεστώς "επιτήρησης"

                         Σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα ξεκίνησε ο ΕΟΦ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση