Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 logotherapia

Τον "ασκό του Αιόλου" έχει προκαλέσει η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, να ανακαλέσει -και να το αντικαταστήσει με νέο- το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε στις Προϋποθέσεις για τη Χορήγηση Άδειας Επαγγέλματος σε Λογοθεραπευτές.

Πρόεκειται για το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 176/31.12.2014, ΦΕΚ Α279, που είχε εκδοθεί επί των ημερών του Μάκη Βορίδη, και το οποίο ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) είχε χαιρετήσει με ικανοποίηση, κρίνοντας πως ικανοποιούσε ένα αίτημα τουλάχιστον 15 ετών των επιστημόνων του κλάδου και των ασφαλισμένων, αφού διασφάλιζε την επιστημονική επάρκεια όσων ασκούσαν το επάγγελμα της λογοθεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΛΛΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακαλεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έχει θεσμοθετηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, αγνοώντας τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και επιτρέποντας να ασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή πρόσωπα που δεν έχουν την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση".

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν αντίθετοι στα κριτήρια που τίθενται για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή σύμφωνα με το νέο ΠΔ, το οποίο μάλιστα, όπως τονίζουν, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόνο για λίγες ημέρες (από τις 30 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2015). Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ΣΕΛΛΕ, η άδεια θα χορηγείται και στους κατόχους πτυχίων της αλλοδαπής, δίχως την αναγνώριση αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ, και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ΜΠΣ ενός έτους (με διαφορετικό βασικό τίτλο σπουδών).

Επιπρόσθετα, διαμαρτύρονται πως, με μεταβατική διάταξη  (Άρθρο 2 Π.Δ) δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή όσοι το ασκούσαν μέχρι σήμερα, ακόμη κι αν δεν είναι κάτοχοι πτυχίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος: " 1. Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή χορηγείται κατ’ εξαίρεση σε όποιον μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτει αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα δεκαετή (10ετή) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή", και " 2. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα αποδεικτικά των ακαδημαϊκών τίτλων και της επαγγελματικής απασχόλησης προσκομίζονται στην αρμόδια υπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος".

 

Διαβάστε και: Ικανοποίηση λογοθεραπευτών για την αλλαγή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση