Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

yyka53

Το μεν ΥΥΚΑ πρόθυμον, η δε διαδικασία αποπληρωμής των εφημεριών των γιατρών... ασθενής! Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για άμεση επίσπευση της καταβολής των οφειλομένων στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η γραφειοκρατία ήρθε για ακόμη μία φορά να προκαταβάλλει τις εξελίξεις, οδηγώντας σε περαιτέρω όξυνση των πνευμάτων, η οποία μάλιστα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας ήδη "μεταφράστηκε" σε νέα επίσχεση εργασίας από σήμερα, Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, αναφέρεται πως παρά τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς πληρωμής των εφημεριών, εκείνου των επιτροπικών ενταλμάτων, ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες αποπληρωμήες ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν εφικτό λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το θέμα δεν έχει πέσει...στα αζήτητα. Αντιθέτως, στη βάση όσων προβλέπονται στο ν.4316/2014, αρθρ.12 προωθήθηκε η έκδοση σχετικής ΚΥΑ η οποία ρυθμίζει την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων για το 2012, το 2013 και το 2014, ποσό δηλαδή συνολικού ύψους περίπου 40 εκ. ευρώ. Όπως άλλωστε υπογραμμίζεται, η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εξασφαλίστηκε η αναγκαία έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η τροποποίηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων για τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια η θεώρηση των ενταλμάτων και η καταβολή των οφειλομένων ποσών.

Μολαταύτα, όπως παραδέχεται ο κ. Ξανθός: "Παρότι στην εν λόγω ΚΥΑ τροποποιείται το προηγούμενο καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων και επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής, εμφανίστηκαν στην πορεία αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την τελική φάση της πληρωμής και τα οποία προσπαθούμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε".

Η Αριστοτέλους, πρέπει πάντως να σημειωθεί, διευκρινίζει πως με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού μηχανισμού του υπουργείου Υγείας στις επόμενες μέρες  αναμένεται η διάθεση των πιστώσεων στα νοσοκομεία και η κατάθεση των χρημάτων των δικαιούχων μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ίσως και μέχρι τη Δευτέρα. 

"Έχει δρομολογηθεί οριστικά η επίλυση του προβλήματος. Διαβεβαιώνουμε τους εργαζόμενους, που χάρη στο φιλότιμο και την  υπεράνθρωπη προσπάθειά τους κρατιέται ακόμα όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ότι θα επιδιώξουμε να εδραιωθεί η κανονικότητα των πληρωμών και κυρίως η ενίσχυση των δημόσιων δομών με το αναγκαίο προσωπικό όλων των κατηγοριών" καταλήγει η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση