Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

fymatiwsi

Δεκάδες νέα κρούσματα φυματίωσης καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, εκ των οποίων δυστυχώς τα περισσότερα αφορούν σε ευπαθείες κοινωνικές ομάδες οι οποίες αμελούν ή δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες. 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον "κώδωνα του κινδύνου" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων ωστόσο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα. Μέσα στην τελευταία τριετία, δε, παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άτομα με HIV λοίμωξη κ.α. 

"Για το λόγο αυτό, η φυματίωση παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ με έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Κέντρο, από το οποίο και διευκρινίζεται παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μαζί με τα αρμόδια γραφεία του να προωθήσουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμιακών ομάδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σημειώνεται, το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση