Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

zont.erg.jpg
Ένα «ζωντανό  εργαστήριο» (Living Lab)  που διερευνά τις νευροεκφυλιστικές νόσους παρουσίασε για πρώτη  φορά στο κοινό ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, στο συνέδριο  Genedis 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη.

 

To Thess-ΑHall (Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab) είναι ένα εργαστήριο προσομοίωσης της πραγματικότητας, το οποίο  βασίζεται σε high-tech, αλλά φθηνές εφαρμογές παιγνίου  διαδικτύου  που διερευνούν νευροεκφυλιστικές νόσους

 

Αναμνήσεις Διαρκείας

Ο καθηγητής Μπαμίδης είναι ο Έλληνας  συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος  Long Lasting Memories,LLM («Αναμνήσεις Διαρκείας»), που πλέον λειτουργεί ως καινοτομική  υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας LLM Care. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται σε τεχνολογίες  διαδικτύου και προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την πρόληψη της νοητικής εξασθένισης, τη σωματική ενδυνάμωση  και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία αλλά και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων γενικότερα.

 

Το «ζωντανό εργαστήριο»
Σε αυτό το πλαίσιο (LLM Care), ο καθηγητής  παρουσίασε ένα δωμάτιο που αποτελείται από ένα χώρο καθιστικού, ένα μπάνιο και   μια αίθουσα-κουζίνα, μέσα στον οποίο ένας μεγάλος αριθμός  χρηστών με νευροεκφυλιστικές  νόσους αλληλεπιδρούν με νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους.  
Στη τρέχουσα περίοδο συγκεκριμένα, το  σενάριο περιλαμβάνει ηλικιωμένα άτομα με Πάρκινσον, που επισκέπτονται το δωμάτιο για να περάσουν από  τεστ  ορισμένων εργασιών, τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και μπορούν να εκτιμήσουν τη σωματική τους κατάσταση, καθώς  και  από κάποιες ασκήσεις σωματικής βελτίωσης και  ενδυνάμωσης.

 

Ο στόχος
Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι όποιες βελτιώσεις από τη χρήση του συστήματος και νευροφυσιολογικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η βελτίωση στις εγκεφαλικές διεργασίες και λειτουργίες. Από τον περασμένο Ιούνιο όπου άρχισε η συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία σημειωτέον θα αποτελέσει προπυλώνα των επικείμενων δοκιμών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPrognosis,  περνούν καθημερινά περίπου 15 άτομα και  ακολουθούν το 35λεπτο πρόγραμμα σωματικής άσκησης που είναι εμπλουτισμένο με διασκεδαστικά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρουσία ειδικού. Αυτά τα άτομα  υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικές και άλλες καταγραφές στο τέλος του διμήνου, προκειμένου να αποτυπωθεί η βελτίωσή τους. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι μετά από την πάροδο ενός 8μήνου θα πρέπει να επανέλθουν για να επαναλάβουν τη διαδικασία.

 

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα

Η  νευροφυσιολογική καταγραφή αυτών των ατόμων αναμένεται να δείξει μια σημαντική βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας , μια αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών δικτύων , καθώς και μια σημαντική αποκατάσταση της πλαστικότητας των νευρώνων. Μάλιστα διαφορετικού τύπου μυϊκές ασκήσεις δείχνουν να έχουν και διαφορετική  επίδραση στο νευρικό σύστημα αυτών των ατόμων. Παρότι το  αριθμητικό δείγμα των ασθενών που έχουν υποβληθεί στα τεστ είναι μικρό, ο καθηγητής Μπαμίδης είναι αισιόδοξος  για την εξέλιξη του εγχειρήματος.

 

Στοχεύοντας στη συνεργασία
Ο απώτερος στόχος του Ζωντανού Εργαστηρίου είναι η ευρεία συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού χώρου (π.χ. τεχνολογικές εταιρείες) που αξιοποιώντας ως ευκαιρία τη δυνατότητα  συν-δημιουργίας με τους ίδιους τους ασθενείς και τους περιθάλποντές τους να προκύπτουν ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις που θα υποστηρίζουν την ανεξάρτητη διαβίωση  ηλικιωμένων ατόμων με Πάρκινσον, καθώς τώρα το εργαστήριο λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και όχι βάσει των εξατομικευμένων  αναγκών τους.

Το Thess-AHall που  λειτουργεί από το 2014, στην πόλη της  Θεσσαλονίκης έχει διαρκή συνεργασία με οίκους ευγηρίας, με κέντρα ημερήσιας φροντίδας, με  δήμους και Περιφερειακές Αρχές  Υγείας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της περιφέρειας (π.χ. Δήμος Ορεστιάδας), καθώς και με  Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Alzheimer. To «ζωντανό εργαστήριο» που  χρηματοδοτείται από τις  ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες FP7 και Horizon 2020 αλλά και από καινοτομική πρωτοβουλία αυτοχρηματοδότησης μέσα από τις δομές της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL).

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση