Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 st 8yreoeidhs

Τις γνωστές, αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστες, παθήσεις του θυρεοειδούς θα προσπαθήσουν να "φωτίσουν" μέσα από τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στο Κέντρο της Αθήνας, τα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου. Δεκάδες εξειδικευμένοι γιατροί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς θα βρίσκονται στις 25 Μαΐου στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, από τις 10πμ έως τις 4μμ προκειμένου να "συστήσουν" στο κοινό, μέσα από σχετικό ενημερωτικό υλικό, τις νόσους του πολύτιμου αυτού αδένα, ενώ όπως ανακοινώθηκε οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν δωρεάν και σε κλινική εξέταση για τον έλεγχο του θυρεοειδούς.

Η εκδήλωση της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για μία ομάδα παθήσεων η οποία φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον μιας και τα νοσήματα του θυρεοειδούς, και ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα άλλωστε στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών είναι περίπου 1 εκατομμύριο, με το 40% δυστυχώς εξ αυτών να παραμένει αδιάγνωστο εξαιτίας των ήπων συμπτωμάτων και της παράληψης ελέγχου του αδένα, έστω και μία φορά στη ζωή τους. 

Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου οι υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Καθηγητές Λεωνίδας Ντούντας και Μαρία Λεβιζάκη, ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας απο την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Οι παθήσεις του, δε, είναι πολύ συχνές, με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto να αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυροειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα.

Έχει καταγραφεί μάλιστα ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση εξακολουθεί να παρουσιάζει τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας ο καρκίνος του θυρεοειδούς, η πρόγνωση του οποίου είναι πολύ καλή, αλλά εξαρτάται απο την έγκαιρη διάγνωση. Σημαντικό κομμάτι επίσης αποτελεί η θεραπεία, η οποία όπως εξηγούν οι ειδικοί, περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.   

Η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης, της οποίας μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής. "Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα" επεσήμανε ο κ. Ντούντας, εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα, η οποία είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα που εμφανίζουν δυσαπορρόφηση της κλασικής θεραπείας, έχουν κοιλιοκάκη ή έχουν υποστεί βαριατρική επέμβαση.  

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν εξετάσεις θυρεοειδούς στον Δήμο Δελφών

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση