Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

mammography

Μετά τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης έρχονται να αμφισβητήσουν την διαγνωστική της αξία, ως προς τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων που είναι δυνατόν να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Κολεγίου Ντάρτμουθ, όπως δημοσίευσαν στο έντυπο New England Journal of Medicine, ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν τον μαστογραφικό έλεγχο γυναικών στις ΗΠΑ, τα τελευταία 50 χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, παρότι οι μαστογραφίες είναι ευρέως διαδεδομένες μετά τη δεκαετία του '80, οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο έχουν μείνει σταθεροί μετά το 1975. Επίσης, η μέση ηλικία που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια, ένδειξη ότι οι επικίνδυνοι καρκίνοι δεν εντοπίζονται νωρίτερα.

Οι ερευνητές μάλιστα συγκρίνουν τον καρκίνο του μαστού και την έγκαιρη διάγνωση του, με τον καρκίνο του προστάτη. Υποστηρίζουν ότι μετά την εκτεταμένη υιοθέτηση του PSA τεστ, η μέση ηλικία διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, σήμερα, έχει υποχωρήσει στους άνδρες κατά δύο χρόνια, από τα 71,8 στα 69,8 χρόνια.

«Η μαστογραφία βοηθά στην ανίχνευση, συνήθως, των λιγότερο επιθετικών και θανατηφόρων καρκίνων του μαστού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εξίσου με τους επιθετικούς καρκίνους που προορίζονται εξ' αρχής να γίνουν μεταστατικοί» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Στα 45 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση