Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

urine-test-1024x682

Η ανίχνευση του καρκίνου των νεφρών σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντικό βήμα στην αντιμετώπισή του, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει σπάνια και συμπτωματική σε αξονικές τομογραφίες.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Σαιντ Λούις, αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια μη επεμβατική μέθοδος που εντοπίζει την ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μέσω της αυξημένης παρουσίας ορισμένων πρωτεϊνών στα ούρα.

Αν ο καρκίνος του νεφρού διαγνωσθεί πριν εξαπλωθεί, το 80% των ασθενών καταφέρνει να επιβιώσει. Τώρα ο εντοπισμός στα ούρα συγκεκριμένων βιοδεικτών που σχετίζονται αποκλειστικά με τον καρκίνο του νεφρού, επιτρέπει την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο με επιτυχία που ξεπερνά το 95%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Η ανάλυση δειγμάτων ούρων 720 ασθενών που επρόκειτο να κάνουν αξονική τομογραφία κοιλίας για λόγους άσχετους με την ύπαρξη της νόσου και η σύγκρισή τους με αντίστοιχα δείγματα από 80 υγιή άτομα και 19 διαγνωσθέντων με καρκίνο του νεφρού έδειξε αυξημένα επίπεδα δύο πρωτεϊνών, τηςακουαπορίνης-1 (AQP1) καιτης περιλιπίνης-2 (PLIN2) μόνο στους καρκινοπαθείς.

Αντιθέτως, κανείς από τους άλλους δεν εντοπίσθηκε με τις πρωτεΐνες αυτές, πλην δύο που διαγνώσθηκαν τελικά με την νόσο. Κάθε πρωτεΐνη-βιοδείκτης ήταν μια ένδειξη ότι το άτομο πιθανώς είχε καρκίνο όμως η παρουσία και των δύο βιοδεικτών μαζί ήταν καθοριστική για την ακρίβεια της διάγνωσης, τονίζουν οι ερευνητές.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση