Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

breast cancer emvoliio

Ένα διαφορετικό τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο βασίζεται στην ανίχνευση ψευδαργύρου στο αίμα αναπτύσσουν βρετανοί επιστήμονες.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στην ισοτοπική σύνθεση του ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί στον ιστό του μαστού, αποτελούν έναν μετρήσιμο βιοδείκτη, που προειδοποιεί έγκαιρα για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Imperial College του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Metallomics" της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, εμπνεύστηκαν την τεχνική ανάλυσης του ψευδαργύρου στο σώμα από ανάλογες μεθόδους ανάλυσης των μεταλλικών ισοτόπων, που χρησιμοποιούνται στις γεωεπιστήμες, για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Οι επιστήμονες έκαναν μια μικρή πιλοτική δοκιμή σε δέκα γυναίκες, εκ των οποίων οι πέντε είχαν καρκίνο του μαστού και οι υπόλοιπες ήσαν υγιείς. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστού του μαστού από όλες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές 100 φορές πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των μετάλλων, από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι γιατροί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, μεταβάλλει αδιόρατα τον τρόπο που τα κύτταρα του ασθενούς επεξεργάζονται τον ψευδάργυρο.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανώς ανάλογες αλλαγές λόγω του καρκίνου συμβαίνουν και στο μέταλλο του χαλκού, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν για ένα μελλοντικό μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση