Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

back pain cigarette

Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν πόνο στη μέση, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε χρόνιο πρόβλημα, όπως αναφέρει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Brain Mapping, σύμφωνα με την Medical News Today, αποκάλυψε ότι οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν χρόνιο πόνο στην περιοχή της πλάτης καθώς το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον πόνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν τρεις ομάδες εθελοντών. Η πρώτη αποτελούνταν από 160 ενήλικες, που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη, η δεύτερη από 35 υγιείς ενήλικες, ενώ στην Τρίτη ομάδα συμμετείχαν 32 άτομα, τα οποία υπέφεραν από χρόνιους πόνους στην πλάτη. Σε 5 διαφορετικές χρονικές περιόδους σε διάστημα ενός έτους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) και κατόπιν βαθμολόγησαν την ένταση του πόνου που ένιωθαν στην πλάτη τους, ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και άλλα θέματα υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες που αφορούσαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, εκείνη που εμπλεκόταν με την εθιστική συμπεριφορά και εκείνη με τη μάθηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου «συνομιλούν» μεταξύ τους, αποδεικνύοντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι η μεταξύ τους σύνδεση τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να ταλαιπωρείται από χρόνιο πόνο.

«Η σύνδεση αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου ήταν πολύ ισχυρή και ενεργή στους καπνιστές. Αντίθετα, ήταν πολύ χαλαρή σε εκείνους, οι οποίοι έκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Bogdan Petre

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση