Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Άρχισαν τα όργανα στην υγεία...για τα Ταμειακά Διαθέσιμα. Ποιοί και πότε απεργούν

Με κινητοποιήσεις "απαντούν" οι υγειονομικοί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη μεταφορά των προθεσμιακών καταθέσεων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στη συνεχή αβεβαιότητα για την επάρκεια των χρημάτων στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό προετοιμάζουν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα διαμαρτυρόμενοι για την μη εξόφληση εφημεριών, αλλά και για τη συμπερίληψη των ήδη πολύπαθων φορέων του Υπουγείου Υγείας στη λίστα με τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από τους οποίους ζητήθηκε η διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων τους προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και λοιπές υποχρεώσεις του κράτους για το μήνα Μάιο.

Αναλυτικότερα, με πανυγειονομική απεργία ετοιμάζεται να "απαντήσει" στην ΠΝΠ μέσα στο Μάιο η ΠΟΕΔΗΝ. Η Πανελλήνα Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ανακοίνωσε πως η 24ωρη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το 10ήμερο μεταξύ 15-25 Μαΐου, ενώ παράλληλα προειδοποιούν πως τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων προχώρησαν ήδη σε στάση πληρωμών προς πάσα κατεύθυνση.

Το θέμα με τα Ταμειακά Διαθέσιμα των νοσοκομείων έχει προκαλέσει ανασφάλεια, αλλά και αγανάκτηση στους εργαζομένους σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και προνοιακά ιδρύματα, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία κίνηση σε μία στιγμή που "είναι σκουπισμένος ο "πάτος του βαρελιού" των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αναφέρουν δε πως οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ 2010-2014 και πως την ίδια ώρα που καταγράφονται ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ο προϋπολογισμός του 2015 είναι μειωμένος κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014.

"Ο Υπουργός Υγείας υπενθυμίζουμε, με την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε επείγον έγγραφο στα Νοσοκομεία επικοινωνιακού χαρακτήρα για καταγραφή των ελλείψεων βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται τους πρώτους δύο μήνες εκάστου έτους. Αντί αύξησης της επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών, έχουμε το 'ξύρισμα' σε ότι απέμεινε από ταμειακό διαθέσιμο, εφαρμόζοντας τη ΠΝΠ" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί και μία σειρά άλλων κινητοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και: 

  • Παρασκευή 24 Απριλίου: 

Την Παρασκευή 24/4/15 από τις 11 το πρωί έως τις 15.00 η Ένωση Νοσοκομειακών ιατρών έχει αποφασίσει στάση εργασίας, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας για τη συνεχιζόμενη μη εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας, οι υγειονομικοί έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ την ίδια μέρα συνεδριάζει και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των "ανοιχτών θεμάτων" της με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται τόσο το θέμα της καταβολής των εφημεριών και της προκήρυξης επιπλέον προσωπικού, όσο και το επίδομα βιβλιοθήκης, αλλά και οι προσφυγές των 43 Ενώσεων Γιατρών σχετικά με το ιατρικό μισθολόγιο.

  • Τετάρτη  27 Απριλίου:

Ο ΠΦΣ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της πιθανής έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΦΣ και έρχεται λίγες μέρες μετά την σύσκεψη που είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη διακίνηση του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΦΣ, ΠΣΦ, ΟΣΦΕ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) κατά την οποία και κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι εξαιτίας της διαφαινόμενης αδυναμίας πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, διαγράφεται έντονα πλέον η πιθανότητα, από τον Μάιο να υπάρξουν "τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων.

 


Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση