Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

med

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν, κάθε χρόνο, σε νοσοκομεία των ΗΠΑ από τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία συστηματικών ερευνών, αποτελούν από την τέταρτη έως την έκτη πιο συχνή αιτία θανάτων, καθώς και την αιτία για το 7% (2.000.000) των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών τον χρόνο σε νοσοκομεία στη χώρα αυτή. Το αντίστοιχο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία της Γαλλίας υπολογίζεται στο 3%.

Ένα σύστημα εντοπισμού των ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων, το οποίο ενοποιεί διαφορετικές υπολογιστικές τεχνικές, επιτρέποντας έτσι την ταυτόχρονη ανάλυση δεδομένων από συστήματα αναφορών ασφάλειας φαρμάκων, βιβλιογραφικές πηγές και κοινωνικά δίκτυα, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SAFER, που υλοποιείται από τον ερευνητή Βασίλη Κουτκιά σε Εργαστήριο του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM της Γαλλίας.

Η ανάπτυξη του συστήματος SAFER στηρίζεται σε δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης, εστιάζει στην ανάλυση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων και έχει κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακο-επαγρύπνησης και κανονιστικές αρχές.

Εξάλλου, με σκοπό την ενίσχυση της σωστής χρήσης φαρμάκων στο κλινικό περιβάλλον και την ασφάλεια των ασθενών, τελευταία αναπτύσσονται προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα στήριξης ιατρικής απόφασης, που είναι σε θέση να παρακολουθούν τις κλινικές διαδικασίες, που σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων. Ένα τέτοιο σύστημα υποστήριξης στην κλινική πράξη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου PSIP (Patient Safety through Intelligent Procedures in medication) από ερευνητές του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Μαγκλαβέρα. Το PSIP περιελάμβανε τη συνεργασία 15 εταίρων από 7 χώρες (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, εταιρείες). Το σύστημα που αναπτύχθηκε δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων κατά τη συνταγογράφηση, αλλά και να εξετάζουν ανεπιθύμητες δράσεις, που έγιναν στο παρελθόν, αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στον Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο της κλινικής τους. Το σύστημα έχει ενταχθεί στην κλινική πράξη σε κλινικές της Γαλλίας, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά και στη Δανία.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση