Νέα

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

suicide help

Τον χαμηλότερο δείκτη παιδικών αυτοκτονιών στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) που συμμετείχε σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα με την επωνυμία PIECES.

Η έρευνα είχε ως βασικό σκοπό τη μελέτη των επιτροπών αξιολόγησης των παιδικών θανάτων ανά την Ευρώπη με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, των παιδικών ατυχημάτων, και των παιδικών αυτοκτονιών.

Μόνο από κακώσεις -σύμφωνα με τη μελέτη- χάνουν τη ζωή τους 9.100 παιδιά ηλικίας από 0-19 ετών κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούν κακώσεις που έχουν προκληθεί εσκεμμένα ενώ 18.000.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και 44.000.000 παιδιά μία μορφή σωματικής κακοποίησης. Το 23% αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να eεφαρμόσουν προγράμματα αξιολόγησης των παιδικών θανάτων από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές που θα έχουν ως βασικό σκοπό τη μελέτη των θανάτων που διαπιστώνονται στην παιδική ηλικία, καθώς και τη δημιουργία προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τους.

Με αφορμή των τελικών αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων δήλωσε: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει μία τέτοια επιτροπή και ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Πολλά σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα αναβάλλονται λόγω κόστους και οικονομικής κρίσης, όμως η δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης και την οφείλουμε στα παιδιά μας».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα προγράμματα αξιολόγησης των παιδικών θανάτων, θα συμβάλλουν σημαντικά στον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν σε ατυχήματα, σε αυτοκτονίες ή σε θανατηφόρα περιστατικά κακοποίησης.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση