Ομορφιά

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

akmi2ets.jpg
Είναι μία πάθηση ιδιαίτερα συχνή στους εφήβους, καθόλου όμως σπάνια και στους ενήλικες. Πού οφείλεται η καθυστερημένη εμφάνιση ή επανεμφάνισή της;

1.    Πόσο συχνά παρατηρείται η ακμή στους ενήλικες;
Δεν υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα, οι οποίες να καθορίζουν το ακριβές ποσοστό. Είναι σαφώς μικρότερο απ΄ ό,τι στους έφηβους, ωστόσο, δεν πρόκειται για σπάνια εκδήλωση.  Ειδικά στις γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πάρα πολύ συχνή , αφού δύο έως τρεις στις πέντε περιπτώσεις ασθενών με ακμή που επισκέπτονται τα εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία αφορούν σε άτομα των ηλικιών αυτών.


2.    Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι αιτίες της πάθησης στους ενήλικες είναι οι ίδιες με αυτές στις εφηβικές ηλικίες*. Στους ενήλικες, όμως, πολλές φορές συνυπάρχει μία ορμονική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει είτε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων), είτε ευαισθησία του σμηγματογόνου αδένα στα φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων.  Επιπλέον, υπάρχουν μορφές ακμής που οφείλονται σε φάρμακα τοπικά ή εσωτερικά χορηγούμενα, με περισσότερο γνωστή την  κορτιζόνη.  Και οι «αθώες» κρέμες, όμως, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά (οι κρέμες της ημέρας δεν πρέπει να παραμένουν στο πρόσωπο και το βράδυ, ούτε να επιστρώνονται η μία πάνω στην άλλη) μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι η πρωταρχική αιτία της πάθησης είναι κατά βάση άγνωστη και μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης.  


3.    Αυτοί που είχαν ακμή ως έφηβοι «κινδυνεύουν» περισσότερο;
Εάν η πάθηση αντιμετωπιστεί θεραπευτικά ορθά κατά την εφηβεία, δεν υπάρχει κίνδυνος παραμονής του προβλήματος και στην ενήλικη ζωή. Δεν αποκλείεται βεβαίως, κάποιος που δεν έχει εμφανίσει καθόλου ακμή στην εφηβική ηλικία, να παρουσιάσει το πρόβλημα στην ενήλικη ζωή του.


4.    Πώς αντιμετωπίζεται;
Επειδή είναι πολυπαραγοντική πάθηση, δεν μπορεί ένα μόνο φάρμακο να θεραπεύει όλους τους ασθενείς.   Υπάρχουν, όμως, πολλά τοπικά ή από του στόματος (αντιβιοτικά, ρετινοειδή, αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα) φάρμακα , τα οποία με την κατάλληλη εξατομικευμένη χορήγηση μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιτυχώς.  Το ζητούμενο είναι να χορηγηθούν έγκαιρα προκειμένου να περιοριστούν το ψυχολογικό κόστος και αλλά και τα σημάδια που αφήνει, τα οποία καταδιώκουν τον/ την ασθενή στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τείνει να κατατάξει την πάθηση στα Χρόνια Νοσήματα.

*υπερπλασία της τριχοσμηγματικής μονάδας, υπερπαραγωγή σμήγματος, ανάπτυξη του προπιονοβακτηριδίου ακμής, φλεγμονή

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση