Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

m_d_stogia.jpg


Άλλη μία επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον εγκέφαλο.  Ερευνητές από τη Σκωτία, την Αγγλία και τον Καναδά, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη συρρίκνωση που παρατηρείται στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.


Στη μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες ηλικιωμένοι, οι επιστήμονες  κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο τηρούσαν οι συμμετέχοντες τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο λιγότερη ατροφία εγκεφάλου παρουσίαζαν.

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, ψαριών και πουλερικών και, σποραδικά, κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, καθώς και η χρήση του ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους στη διατροφή, τόσο μικρότερη ήταν και η συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές η  αξιολόγηση ομάδας 562 εθελοντών, ηλικίας 73-76 ετών έδειξε πως όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν σε βάθος τριετίας την μισή ατροφία εγκεφάλου από αυτήν που παρατηρήθηκε στους υπόλοιπους.

Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολυετής παρακολούθηση άλλων 843 εθελοντών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1936 και σε ηλικία 70, 73 και 76 ετών συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου.

Η ανάλυση αυτή έδειξε πως ακόμα και όσοι εν μέρει ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν μέση απώλεια όγκου εγκεφάλου πολύ μικρότερη απ’ ό,τι όσοι ακολουθούσαν μια καθαρά δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φυτικά.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που να προκαλεί αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, αλλά ο συνδυασμός όλων είναι αυτός που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση