Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

cured-meatromanou.jpg

Έχετε άσθμα; Τότε θα πρέπει μάλλον να “ξεχάσετε” τα λουκάνικα, το σαλάμι και το ζαμπόν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, καθώς αυτές οι τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος.


Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που ενοχοποιεί τα επεξεργασμένα κρέατα για σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρόσφατα ο ΠΟΥ τα ανακήρυξε καρκινογόνα. Επίσης, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.
Όσον αφορά στην υγεία των πνευμόνων, η αυξημένη κατανάλωση σαλαμιού και άλλων τέτοιων κρεάτων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η κατανάλωση αυτών των κρεάτων μπορεί να επηρεάσει το άσθμα. Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχουν δύο μονοπάτια με τα οποία τα επεξεργασμένα κρέατα καταστρέφουν τους ιστούς του σώματος. Πρώτον, είναι πλούσια σε
νιτρικά που μπορούν να οδηγήσουν σε νιτροζωτικό και οξειδωτικό στρες, που και τα δύο απειλούν τα αγγεία.
Δεύτερον, υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων και της αυξημένης παρουσίας C αντιδρώσας πρωτεΐνης στον οργανισμό, που συνιστά έναν παίκτη-κλειδί στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η C αντιδρώσα πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βλάβη.
Μελετώντας 971 ενήλικες με άσθμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιδείνωση στα συμπτώματά τους βίωσε το 14% εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων (1 ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα), έναντι 20% εκείνων που είχαν μέτρια κατανάλωση (1-4 μερίδες εβδομαδιαίως) και το 22% των “φανατικών” των αλλαντικών (περισσότερες από 4 μερίδες εβδομαδιαίως).
Όταν σταθμίστηκαν και οι άλλοι παράγοντες- το κάπνισμα, η ηλικία, το φύλο και ο μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κρέας είχαν 76% μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν επιδείνωνση στα συμπτώματα του άσθματός τους, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση