Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

dementiaexerciseromanou.jpg

Παρόμοιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με όσους έχουν γενετικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου έχουν όσοι δεν ασκούνται, υποστηρίζει μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 1600 Καναδούς για περίπου 5 χρόνια.


Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, έριξαν νέο φως στη σχέση μεταξύ των γονιδίων, των παραγόντων κιδνύνου και της άνοιας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι, ενώ οι φορείς του γενότυπου της απολιποπρωτεΐνης Ε, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια, η έλλειψη δραστηριότητας αυξάνει εξίσου τον κίνδυνο για τους μη φορείς.
"Το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι η αδράνεια μπορεί να ‘αχρηστεύσει’ τελείως τα προστατευτικά οφέλη που μπορεί να έχει ένα υγιές σετ γονιδίων", σημειώνει η Jennifer Heisz, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κινησεολογίας του Πανεπιστημίου του McMaster.
"Δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν γενετική προδιάθεση για άνοια, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης», πρόσθεσε.
Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 47.5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από άνοια- αριθμός που αναμένεται να φτάσει στα 115.4 εκατομμύρια έως το 2050. Με δεδομένο ότι η νόσος δεν έχει θεραπεία, είναι επείγουσα ανάγκη να εξερευνήσουμε, να αναγνωρίσουμε και να αλλάξουμε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια, αναφέρουν οι ερευνητές.
"Παρόλο που η ηλικία είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν τη σχέση του γενετικού παράγοντα και των παραγόντων του τρόπου ζωής", σημείωσε o Parminder Raina, καθηγητής στο McMaster. "Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας στα άτομα που δεν έχουν μετάλλαξη της απολιποπρωτεΐνης. Ένας ενεργός τρόπος ζωής βοηθά το μυαλό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αν, ωστόσο, μας ρωτήσουμε έναν γιατρό τι άσκηση θα μας συνταγογραφούσε, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνό μας για άνοια, η πιο ειλικρινής απάντηση είναι “δεν γνωρίζουμε”.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση