botolift_arnaoutoglou.jpeg
Συχνά συναντώ γυναίκες και άντρες που έρχονται στο ιατρείο να με συμβουλευτούν επειδή νιώθουν ότι το πρόσωπό τους χρειάζεται μια ανανέωση, αλλά διστάζουν να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση από φόβο για το αποτέλεσμα.

Αυτό αφορά κυρίως άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κάνει κάποια θεραπεία, όποτε βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια. Αλλά και άτομα που έχουν δοκιμάσει κάποιες παρεμβάσεις, μπορεί απλά να διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Είναι ανθρώπινος και κατανοητός αυτός ο δισταγμός, καθώς όλοι θέλουμε το καλύτερο για το πρόσωπό μας, εξηγεί η κυρία Δέσποινα Αρναούτογλου, Κλινική Δερματολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής

Για αυτό συνηθίζω να εξηγώ το είδος της θεραπείας ή του υλικού, τα πλεονεκτήματα ή τις δυσκολίες, και γενικά ότι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για την διαδικασία της κάθε θεραπείας. Έτσι οι ασθενείς μου νιώθουν πλήρως ενημερωμένοι, οπότε μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια την διαδικασία, αλλά φυσικά κυρίως, το τελικό αποτέλεσμα.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή θέτοντας και απαντώντας ερωτήματα, που θα καλύψουν κάθε απορία σας και θα διαλύσουν κάθε ανασφάλεια ή δισταγμό σας γύρω από την θεραπεία.

 Τι είναι η μέθοδος BOTOLIFT?

«Botolift» λέγεται ή χρήση του Botox ή του Dysport σε διάφορα σημεία στο πρόσωπο, με σκοπό συνολικά μια πιο νεανική εμφάνιση.
Παραδοσιακά το Botox ή το Dysport εφαρμόζονται για τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, τις κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο, την ανύψωση των βλεφάρων  και το πόδι της χήνας  στα μάτια. Σήμερα όμως, η τοποθέτηση του υλικού σε σημεία κλειδιά σε ολόκληρο το πρόσωπο, μπορεί εκτός των προαναφερθέντων, να ανασηκώσει την μύτη που με τα χρόνια δείχνει πιο γαμψή, τα δώσει χαμόγελο χωρίς τις ρυτίδες καπνιστού, να τονώσει το πηγούνι που με τα χρόνια ρυτιδώνεται και τέλος να βελτιώσει το περίγραμμα του προσώπου που αλλοιώνεται λόγω της χαλάρωσης με τον χρόνο.

Αυτά είναι θαυμάσια νέα!!
Γιατί με τρόπο εύκολο, ασφαλή και ανώδυνο, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

Τι είναι το BOTOX?

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη (Βοτουλινική τοξίνη) που ο μηχανισμός δράσης της συνίσταται στον περιορισμό της  λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο  δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη στατικές ρυτίδες, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, οδηγώντας σταδιακά σε λείανση και μείωση του βάθους τους.

Ποια η διαφορά του BOTOX από το DYSPORT?

Το Botox είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τις ρυτίδες στο μέτωπο και τις ρυτίδες στα μάτια. Αργότερα δημιουργήθηκε ένα υλικό παρόμοιο, το Dysport, με τις ίδιες ενδείξεις και αποτελέσματα. Πρόκειται  ουσιαστικά για την ίδια ουσία, την ίδια πρωτεΐνη. Η εμπειρία έδειξε όμως, ότι σε κάποια άτομα το ένα υλικό μπορεί να ταιριάζει περισσότερο από το άλλο. Έτσι μπορεί να διαρκέσει λιγότερο ή περισσότερο το ένα σε σχέση με το άλλο, γεγονός που οφείλεται και στην ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού να μεταβολίζει το φάρμακο.                                                        

Πως γίνεται η θεραπεία?

Αρχικά γίνεται μελέτη των αναγκών του προσώπου και σχεδιασμός των σημείων όπου θα τοποθετηθεί το υλικό.  Είναι σχετικά ανώδυνη μέθοδος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα 30 με 40 λεπτά πριν την εφαρμογή, ώστε να είναι  ανεκτή η θεραπεία ακόμη και στα άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στον πόνο.  Στην συνέχεια με την χρήση μικροσκοπικής βελόνας, εγχέεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου στα σημεία που έχουν επιλεγεί. Οι μονάδες του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται από τις ανάγκες του προσώπου και φυσικά καθορίζονται στην μελέτη που γίνεται πριν ξεκινήσουμε. Η όλη διαδικασία κρατά 20 με 30 λεπτά.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται και πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα?   

Η μέθοδος Botolift  όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χρησιμοποιείται για να δώσει ένα αποτέλεσμα φρέσκο και φυσικό στο  πρόσωπο συνολικά, και όχι μόνο σε μία περιοχή όπως γινόταν παλαιότερα. Αυτή είναι η διαφορά του Botolift από το κλασικό Botox ή Dysport. Στο παρελθόν η χρήση του Botox ή του Dysport μόνο στο πάνω μέρος του προσώπου (μέτωπο και μάτια), δημιουργούσε σε κάποιες περιπτώσεις μια δυσαρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο που μπορεί να είχε ρυτιδώσεις και χαλάρωση. Σήμερα, όταν κρίνεται απαραίτητο, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στα πλάγια της μύτης, ανάμεσα στα ρουθούνια, στην βάση της ρινοπαρειακής αύλακας, το άνω χείλος και κατά μήκος του περιγράμματος  του προσώπου. Ακόμη μπορεί  για την βελτίωση ήπιας  χαλάρωσης, να τοποθετηθεί στον λαιμό, ανάμεσα στο στήθος και στο μπούστο.

Θεωρείται ιδανική λύση για όσες εμφανίζουν βλεφαρόπτωση που εμποδίζει το μακιγιάζ και για τις περιπτώσεις αρχικής  χαλάρωσης στο περίγραμμα του προσώπου. Το αποτέλεσμα δίνει ζωντάνια στο βλέμμα και λάμψη στο πρόσωπο, που αρχίζει να γίνεται ορατό από την δεύτερη μέρα και ολοκληρώνεται το αργότερο την εικοστή ημέρα από την εφαρμογή του υλικού. Η διάρκεια δράσης είναι συνήθως4-6 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί σχετίζεται με την αραίωση του φαρμάκου, με το μέγεθος του προβλήματος που καλούμαστε να διορθώσουμε, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ξεκινήσετε το Botox-Dysport?               

Η ιδανική ηλικία έναρξης ποικίλει από άτομο σε άτομο, μια και η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την  ηλικία, αλλά και από την ποιότητα του δέρματος,  την διάπλαση των μυών του προσώπου και φυσικά το DNA. Συνήθως ξεκινάμε μετά τα 30 με mini Botox/Dysport και μεγαλώνοντας περνάμε στο κλασικό Botox/Dysport το Botolift.

Αν δεν ξανακάνω την θεραπεία θα γίνω χειρότερα?

Αν αποφασίσετε να μην ξανακάνετε είτε το κλασικό Botox/Dysport είτε το Botolift, απλά το δέρμα σας θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν την θεραπεία. Αν όμως έχετε κάνει αρκετές εφαρμογές, σίγουρα η εικόνα του προσώπου σας όταν θα σταματήσετε να κάνετε την θεραπεία, θα είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχατε, αν δεν είχατε τις είχατε κάνει. Συμπερασματικά το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, και επομένως αν δεν επαναλαμβάνετε την θεραπεία, σιγά-σιγά η βιολογική κούραση επανέρχεται.

Είναι ασφαλής μέθοδος?          

Η πρωτεΐνη αυτή (Βοτουλική τοξίνη) έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, από διάφορες Ιατρικές ειδικότητες  χωρίς  ιδιαίτερα προβλήματα. Στην Νευρολογία για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ακόμη και σε παιδιά και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε στην Αισθητική Ιατρική χωρίς παρενέργειες. Εξάλλου η μέθοδος Botolift, εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς εξειδικευμένους στην Αισθητική Ιατρική και επομένως το μόνο που θα μπορούσε να σας δυσκολέψει για μερικές μέρες μετά από την θεραπεία, είναι κάποια εκχύμωση-μελανιά που υποχωρεί μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να αντιμετωπισθεί με χρήση Άρνικας.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή Botox στην ιστοσελίδα www.mydermatology.com.gr

arnaoutoglou.jpg

ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links