Ομορφιά

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

hair loss

Είναι πολύ λογικό να αγχώνεστε όταν κάθε φορά που κάνετε μπάνιο αφήνετε πίσω σας τούφες μαλλιών… Τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό μέρος της ταυτότητας μιας γυναίκας και αναμφισβήτητα η απώλεια τους προβληματίζει και ρίχνει την αυτοπεποίθηση.

Περίπου το 40% των γυναικών υποφέρουν από τριχόπτωση ενώ το ποσοστό αυξάνεται για όσους γυναίκες είναι άνω το 50 ετών. Είναι λοιπόν η τριχόπτωση τόσο σημαντικό πρόβλημα στις γυναίκες όσο και στους άνδρες; Το περιοδικό Health καταρρίπτει 5 μύθους γύρω από την τριχόπτωση ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το θέμα.

Μύθος 1ος Οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους όπως και οι άνδρες

Στις γυναίκες, η τριχόπτωση είναι τόσο συχνή όσο και στους άντρες αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες συνήθως χάνουν τα μαλλιά τους μεταξύ τριάντα και σαράντα ετών ενώ η τριχόπτωση ξεκινάει μετά τα είκοσι. Στις γυναίκες αντίθετα ξεκινάει μετά τα τριάντα, ενώ εκδηλώνεται πιο έντονα μεταξύ 40 και 50 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες δεν κάνουν καράφλα αλλά χάνουν το τριχωτό της κεφαλής τους ομοιόμορφα. Αντιθέτως, οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους πιο έντονα σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η κορυφή του κεφαλιού.

Μύθος 2ος Η υψηλή τεστοστερόνη οφείλεται για την απώλεια των μαλλιών

Η υπερβολική τεστοστερόνη – αν και παίζει ρόλο- δεν μπορεί να οδηγήσει σε φαλάκρα. Το σώμα μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), και αυτή η διαδικασία προκαλεί βλάβες στον θύλακα της τρίχας. Έτσι, όσοι μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε DHT χάνουν περισσότερες τρίχες συγκριτικά με όσους η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιανδρογόνα φάρμακα που θα μπλοκάρουν την επίδραση των ορμονών στο θύλακα της τρίχας.

Μύθος 3ος Τα αντισυλληπτικά κάνουν κακό στο τριχωτό της κεφαλής

Ορισμένες ανδρογόνες (ανδρικές) ορμόνες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το θυλάκιο τρίχας και να το καταστήσουν πιο λεπτό και αδύναμο. Ορισμένοι τύποι της προγεστερόνης, μιας ορμόνης που χορηγείται μέσω των αντισυλληπτικών συνήθως μπορεί να ενεργήσουν όπως τα ανδρογόνα. Αλλά η τριχόπτωση λόγω αντισυλληπτικών μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο παρελθόν. Πλέον, τα νέα αντισυλληπτικά έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες και δεν σχετίζονται με την απώλεια μαλλιών.

Μύθος 4ος Πέφτουν τα μαλλιά λόγω άγχους

Είναι εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες στο άγχος για όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και για την απώλεια των μαλλιών μας. Και σε πολλές περιπτώσεις το στρες και το άγχος είναι ανασταλτικοί παράγοντες της υγείας μας, αλλά για να φτάσουμε σε σημείο να χάνουμε μαλλιά πρέπει να αντιμετωπίζουμε μεγάλο άγχος. Όταν το σώμα μας βιώνει μια τραυματική εμπειρία, αυτό μπορεί να διαταράξει τον κύκλο της τρίχας, μετατοπίζοντας πρόωρα τη φάση της αποβολής.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση