Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

afgafvvvasddfvcvsdfv.jpg

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία. Οι φυτικές τροφές μπορεί να είναι καλύτερες.Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την μεταβολική τους υγεία. Αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διαμονή σε αυτές τις δίαιτες για χρόνια ή δεκαετίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία της κατανάλωσης περισσότερων φυτικών ολικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπών και των πρωτεϊνών, καθώς και μια μέτρια ποσότητα υδατανθράκων.
Μία από αυτές τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο The Lancet, εξέτασε τα τρόφιμα των περισσότερων από 15.000 μεσήλικων Αμερικανών, ακολουθώντας τους κατά μέσο όρο 25 χρόνια.
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν τα αποτελέσματά τους με επτά άλλες παρόμοιες μελέτες από όλο τον κόσμο αυτό που είναι γνωστό ως μετα-ανάλυση.

Συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν στη μέση ηλικία.

Οι δίαιτες υψηλών υδατανθράκων αύξησαν επίσης τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά όχι τόσο πολύ.

Η χαμηλότερη θνησιμότητα ήταν μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το 50 με 55 τοις εκατό της ενέργειας τους από τους υδατάνθρακες. Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τους λιγότερους υδατάνθρακες σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν περισσότερο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από στεφανιαία καρδιακή νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Ο Dr. Michael Chan, ένας επεμβατικός καρδιολόγος στο νοσοκομείο του Αγίου Ιωσήφ στο Orange της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι "οι μελέτες ήταν τόσο καλές, και σίγουρα θέτουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων".

Ο Τσαν δεν συμμετείχε σε καμία από τις σπουδές.
Περιορισμοί των μελετών διατροφής

Οι άνθρωποι στη δίαιτα κετι, για παράδειγμα πέφτουν πολύ κάτω από το ευεργετικό σημείο των υδατανθράκων. Λαμβάνουν συνήθως λιγότερο από το 10 τοις εκατό των θερμίδων τους από τους υδατάνθρακες, με το 70 έως 80 τοις εκατό να προέρχεται από το λίπος, και το υπόλοιπο από τις πρωτεΐνες.

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες χάνουν βάρος πιο γρήγορα από ό, τι σε δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Αλλά άλλες μελέτες δεν έχουν βρει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο από την άποψη της απώλειας βάρους.Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά είναι να βρείτε μια υγιεινή διατροφή που μπορείτε να διατηρήσετε.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ, όμως, είναι εάν είναι υγιές να παραμείνουμε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για δεκαετίες.

Ο Δρ Ethan Weiss, ερευνητής καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, δεν πιστεύει ότι οι μελέτες επιδημιολογικής διατροφής, όπως αυτή της The Lancet, μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Ο Chan έθιξε την ίδια ανησυχία, λέγοντας για τις μελέτες παρατήρησης "μπορεί να δείξει μια σχέση, αλλά όχι απαραίτητα ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων προκάλεσε αυξημένη θνησιμότητα".

Οι άνθρωποι στη μελέτη ανέφεραν μόνο αυτά που έφαγαν σε διάστημα 25 ετών προσπαθώντας να θυμούνται αυτά που έτρωγαν αντί να τα γράφουν σε πραγματικό χρόνο.

"Όλοι έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή που θυμίζει αυτό που τρώμε", δήλωσε ο Weiss, σύμβουλος
της Virta Health, μιας εταιρείας που προωθεί τη χρήση της κετο δίαιτας για άτομα με διαβήτη,
προσθέτοντας ότι οι έρευνες ανάκλησης τροφίμων είναι "στην καλύτερη περίπτωση 50 τοις εκατό ακριβείς".

Τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν οποιαδήποτε δίαιτα

Η Weiss θα ήθελε να δει πιο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που συγκρίνουν δύο δίαιτες όπως η κετο εναντίον μιας δίαιτας πλήρους τροφής, μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ο Τσαν συμφωνεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν μπορέσουμε να "φτιάξουμε σταθερά συμπεράσματα".

Ο Chan είπε ότι οι συστάσεις της American Heart Association είναι για να ξεκινήσετε να φάτε μια ποικιλία από λαχανικά και φρούτα και πλούσια σε ίνες ολικής αλέσεως, να αποφύγετε trans και κορεσμένα λίπη, να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα και τα ποτά και να χρησιμοποιήσετε τον έλεγχο των μερίδων.

Η Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, επικεφαλής του διαιτολόγου και διευθυντής των Υπηρεσιών Wellness Nutrition στο Cleveland Clinic Wellness Institute στο Οχάιο, δήλωσε ότι το κλειδί με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι αυτό που αντικαθιστάτε τους υδατάνθρακες.

Στη μελέτη Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, τα οποία κατανάλωναν κυρίως πρωτεΐνες και λίπη με βάση τα ζώα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους ανθρώπους που στράφηκαν σε φυτικές πηγές.

Γράφουν ότι όταν κόβετε τους υδατάνθρακες, μπορείτε να χάσετε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν τα φυτά, όπως τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα λιπαρά οξέα, οι διαιτητικές ίνες, τα φυτοχημικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ο Chan είπε ότι αυτό το εύρημα "προσθέτει υποστήριξη σε πολλές από τις τρέχουσες συστάσεις για την ενσωμάτωση περισσότερων λαχανικών και φυτικών τροφών στη διατροφή μας". Αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη και εδώ, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, υποστηρίζουν το ρόλο των φυτικών τροφών στη διατήρηση της υγείας μας.

"Υπάρχουν σαφείς μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη επαρκών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, φλεγμονών και καρκίνου", δήλωσε ο Kirkpatrick.

Έτσι, ανεξάρτητα από τη διατροφή σας, τρώνε πολλά λαχανικά.

Πηγή: healthline.com

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση