Η μεσογειακή διατροφή, ενισχυμένη με μία ποικιλία ξηρών καρπών και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες του γήρατος στη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, συνέκριναν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι 155 από τους 447 εθελοντές κατανάλωναν ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα, οι 147 -αντί για λάδι- έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών τη μέρα και οι υπόλοιποι 145 ακολούθησαν μια τυπική διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Τόσο στην αρχή, όσο και στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές (νοητικά, μνήμης, προσοχής κ.α.), για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους, είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική/γνωστική λειτουργία, ενώ οι ξηροί καρποί φάνηκαν να βελτιώνουν ειδικότερα την μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες τους, σε σχέση με πριν από μια τετραετία.
Μπορεί η σοκολάτα να μας κάνει πιο έξυπνους;
Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία
Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου λίγο πριν πεθάνει
Οι μαθητές γυρίζουν την πλάτη στη μεσογειακή διατροφή
Παραπληγικός περπάτησε ξανά χάρη σε συσκευή που διαβάζει το μυαλό
Η μεσογειακή διατροφή εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το μυαλό δουλεύει πιο αργά όσο γερνάμε αλλά γινόμαστε πιο σοφοί!