Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

mediterranean diet

Η μεσογειακή διατροφή, ενισχυμένη με μία ποικιλία ξηρών καρπών και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες του γήρατος στη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, συνέκριναν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι 155 από τους 447 εθελοντές κατανάλωναν ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα, οι 147 -αντί για λάδι- έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών τη μέρα και οι υπόλοιποι 145 ακολούθησαν μια τυπική διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Τόσο στην αρχή, όσο και στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές (νοητικά, μνήμης, προσοχής κ.α.), για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους, είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική/γνωστική λειτουργία, ενώ οι ξηροί καρποί φάνηκαν να βελτιώνουν ειδικότερα την μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες τους, σε σχέση με πριν από μια τετραετία.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση