Διατροφή

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Eating-Healthy-2

Η ισορροπημένη διατροφή τελικά παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και όχι η σωματική άσκηση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sport Medicine.

Επιστημονική ομάδα, σε μια προσπάθεια ιεράρχησης των παραγόντων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, επικρίνουν την βιομηχανία τροφίμων κατηγορώντας την για απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποδίδουν την επιδημία παχυσαρκίας στην υπερπληθώρα ζάχαρης και υδατανθράκων που περιέχουν πολλά τρόφιμα και ποτά και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να ρίξουν βάρος πρωτίστως στην προαγωγή ενός μοντέλου υγιεινής διατροφής.

Επικρίνουν επίσης τις βιομηχανίες τροφίμων ότι μέσω του μάρκετινγκ προωθούν την αντίληψη πως η άσκηση μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην ανθυγιεινή διατροφή. Επικαλούνται μάλιστα και στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 40% των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος έχουν μεταβολικές διαταραχές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. «Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι προκαλούν από κοινού η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το αλκοόλ και το κάπνισμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Ένας παχύσαρκος άνθρωπος δεν χρειάζεται να κάνει την παραμικρή άσκηση για να χάσει βάρος. Αρκεί να τρώει λιγότερο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως το μήνυμα προς το κοινό είναι ότι ‘μπορείτε να φάτε όσο θέλετε, από τη στιγμή που ασκείσθε'. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και λανθασμένο. Δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε μια κακή διατροφή», επισημαίνει ο Δρ Μαλχότρα, επιστημονικός διευθυντής στην οργάνωση πολιτών «Δράση για τη Ζάχαρη».

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση