Μια πλούσια σε κρέας διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ιδίως αν το κρέας μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά ή σε υψηλή θερμοκρασία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 700 υγιείς και διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινα και λευκά κρέατα σε σχέση με τους υγιείς. Επιπλέον, είχαν προτίμηση στο μπάρμπεκιου και στα τηγανισμένα.
Συνεπώς, οι ερευνητές κατέληξαν πως ο τρόπος μαγειρέματος καθώς και η αυξημένη κατανάλωση κρέατος αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες, καθώς όσοι είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2 (που έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών), ήσαν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.
Οι ερευνητές συνέστησαν τόσο μικρότερη κατανάλωση κρέατος, όσο και αποφυγή κατανάλωσης κρεάτων που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φλόγες σε ανοιχτό χώρο. Ιδιαίτερα, συνέστησαν να αποφεύγει κανείς να τρώει κρέατα καρβουνιασμένα από το πολύ ψήσιμο, επειδή αυτά είναι δυνητικά πιο καρκινογόνα.
Άγνοια των καρκινοπαθών για τον κίνδυνο να αναπτύξουν φλεβική θρόμβωση
Τα λάχανα και τα μπρόκολα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου
Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου
Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα γιατρός που «σκοτώνει» τον καρκίνο χρησιμοποιώντας ιούς
4 Μύθοι και 1 Αλήθεια για τον καρκίνο
Νέα δεδομένα στη θεραπεία του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος
Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Πρόγραμμα παρακολούθησης για τους αποθεραπευμένους από καρκίνο νέους
Το στοματικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 22 φορές